Bernanke stopt stimulering niet abrupt: rust bij belegger

Stemming

Beleggers namen gisteren een voorzichtig voorschot op een toespraak van topman Ben Bernanke van de Amerikaanse centrale bank. Veel handelaren verwachten dat Bernanke woensdag zal aankondigen dat hij de stimuleringsmaatregelen voor de Amerikaanse economie nooit halsoverkop zal staken. Een eerdere aankondiging dat de steun zal worden afgebouwd zodra het economisch herstel doorzet, veroorzaakte de afgelopen weken veel onrust op de mondiale handelsvloeren.

Indices

In Amsterdam besloot de AEX de handel met een winst van 0,8 procent op 351 punten. De Midkap klom 0,6 procent tot 535 punten. In Frankfurt en Parijs stegen de graadmeters 1,1 en 1,5 procent. De FTSE-index in Londen kreeg er 0,4 procent bij. Op Wall Street sloot de Dow Jones 0,7 procent hoger op 15.180 punten. De breder samengestelde S&P 500 sloot 0,8 procent hoger op 1.639 punten.

Telefonie

Het onbevestigde bericht over de geblokkeerde overname van de Spaanse mobiele telefoniegigant Telefónica bracht de koersen van alle grote Europese telefonie-aanbieders in beweging. Beleggers speculeren erop dat het Amerikaanse AT&T, na het afketsen van de deal in Spanje, op zoek is naar een andere overnameprooi. In Parijs klom France Telecom 3 procent. Telecombedrijf KPN, dat regelmatig wordt genoemd als fusiepartner van Telefónica, kreeg er 6,7 procent bij en was daarmee de grootste stijger in de AEX.

Overname

Bij de kleinere fondsen maakte ICT Automatisering een koerssprong van 14 procent nadat Detacheerder DPA aankondigde aan gesprekken te voeren met ICT over een eventuele overname. De liefde is vooralsnog niet wederzijds. ICT stelde in een reactie dat de fusie momenteel niet in het belang is van het bedrijf en noemde de hoogte van het overnamebod te laag. Het aandeel DPA verloor daarop ruim 5 procent.

Amerikaanse huizenmarkt

Het vertrouwen onder huizenbouwers in de VS is deze maand gestegen tot het hoogste niveau in zeven jaar. Dat maakte de brancheorganisatie van Amerikaanse huizenbouwers maandag bekend. De index waarmee het vertrouwen wordt gemeten klom in juni met 8 punten tot 52. Dit betekent dat er voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis weer meer optimisten zijn dan pessimisten.

undefined

Meer over