Berman PvdA-lijsttrekker Europees Parlement

Europarlementariër Thijs Berman (51) is de nieuwe lijsttrekker van de PvdA voor de verkiezingen voor het Europees parlement van volgend jaar.

ANP

Ploumen noemde Berman een schaap met vijf poten, die de weg in Brussel goed kent, maar ook de weg naar Nederland goed weet. Volgens Ploumen kan hij de verkiezingen voor de sociaal-democraten winnen.

Het was een ‘close call’ tussen Berman en oud-campagneleider Jacques Monasch. Monasch kreeg in de laatste stemronde 4927 van de 10.020 uitgebrachte stemmen, Berman kreeg er 4986. De opkomst bedroeg 17,7 procent van de 56.738 leden.

Hoewel ook Ploumen vindt dat de opkomst relatief laag was, noemde ze de stemmen van meer dan 10.000 van de bijna 60.000 leden voldoende. ‘Partijdemocratie betekent dat je die mensen beloont die de moeite nemen om hun stem te laten horen’, zei ze.

De voormalige Radio 1-correspondent Berman won van oud-campagneleider Jacques Monasch, voormalig Tweede Kamerlid Kris Douma en oud-wethouder Hannah Belliot uit Amsterdam. Hij neemt het in juni op tegen lijsttrekkers Wim van de Camp (CDA), Hans van Baalen (VVD), Peter van Dalen (ChristenUnie), Sophie in ‘t Veld (D66) en de nog onbekende leiders van andere partijen.

Het verkiezingsprogramma van de PvdA wordt in maart tijdens een ledenvergadering vastgesteld. Wat voorzitter Ploumen betreft moet Europa in elk geval een bescherming gaan bieden tegen de negatieve gevolgen van de financiële crisis en de bevoegdheden hebben om maatregelen te nemen bij misstanden. Europa moet met één stem spreken over buitenlands beleid en minder geld uittrekken voor landbouw en de regio's en meer geld voor duurzame energie en milieu.

Thijs Berman (ANP) Beeld
Thijs Berman (ANP)
Meer over