Berlusconi wil model presidentschap VS

Italië moet van Berlusconi in november naar de stembus en daarna een presidentiële republiek worden naar Amerikaans model. Zelf wil hij de eerste direct gekozen president worden die zowel staatshoofd als regeringshoofd is....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Op een bijeenkomst van zijn partij Forza Italia veegde Berlusconi dit weekend de vloer aan met een net gesloten akkoord tussen het rechtse en linkse blok over democratische regels.

Voor de invoering van een presidentiële republiek is nu slechts een absolute meerderheid nodig. Volgens de kieswet is deze al met 45 procent van de stemmen haalbaar. Massimo D'Alema, leider van de linkse PDS, wil echter niet dat een minderheid van de kiezers een zo belangrijke hervorming mogelijk maakt. Daarom wil hij het huidige parlement laten besluiten dat voor een grondwetshervorming een meerderheid van tweederde is vereist.

Berlusconi wil daar niet van horen. Een referendum over de aangenomen grondwetswijziging vindt hij ruim voldoende.

Sinds januari regeert in een politiek vacuüm het zakenkabinet-Dini, in het zadel gehouden door president Scalfaro en door centrum-links. Maar ook D'Alema vindt nu dat de uitzonderingstoestand lang genoeg heeft geduurd.

Hij wil spoedig verkiezingen omdat hij bang is voor slijtage van de kandidatuur van de centrum-linkse kandidaat-premier Romano Prodi. En als leider van de sterkste partij van het centrum-linkse kamp wil hij zijn centrum-bondgenoten niet te veel tijd geven om zich te herorganiseren.

De centrumpartijen, vooral de herrezen christen-democraten, doen alles om verkiezingen uit te stellen. De rechtervleugel van de christelijke Volkspartij heet sinds zondag CDU (Verenigde Christen-Democraten). Onder luid applaus prees partijleider Buttiglione de gevallen christendemocratische partijpatriarch Andreotti.

De centrum-partijen in beide kampen moeten, net als de Liga Noord, niets hebben van verkiezingen op korte termijn omdat ze anders zouden worden ingemaakt. Daarom verbinden ze aan verkiezingen onmogelijke voorwaarden. De tijd werkt in hun voordeel, want als het parlement niet in september wordt ontbonden, kunnen er dit jaar geen verkiezingen meer komen. En het parlement heeft nog veel te doen.

Meer over