Berlusconi looft socialist, niet zonder eigenbelang

Rome Was Bettino Craxi een groot politicus of was hij een corrupte boef die zijn straf ontliep door naar Tunesië te vluchten?...

Familie en vrienden grijpen de verjaardag van Craxi’s dood aan om hem te rehabiliteren en hierin worden ze gesteund door de Italiaanse autoriteiten. Afgelopen zondag werd er een grote herdenkingsbijeenkomst gehouden bij het graf van Craxi in de Tunesische badplaats Hammamet.

Vandaag vindt er een ceremonie plaats in de senaat, in aanwezigheid van premier Silvio Berlusconi. Aan het einde van de middag ontvangt de president de voorzitters van de Craxi-stichting. En de Milanese autoriteiten hebben aangekondigd een straat of park naar Craxi te willen noemen.

Craxi was de eerste socialistische premier van Italië en leidde de regering van 1983 tot 1987. Toen er een onderzoek kwam naar de corruptie binnen de PSI, de socialistische partij in Milaan, ontdekten de rechters dat niet alleen de socialisten er een gewoonte van maakten hun salaris aan te vullen met smeergeld – ook de politici van de andere partijen deden dat. Zonder smeergeld en de juiste contacten kreeg een bedrijf niets voor elkaar.

De socialist bleek tot over zijn oren betrokken te zijn bij de Tangentopoli-schandalen. Hij werd tot lange celstraffen veroordeeld, maar wachtte zijn arrestatie niet af en week in 1994 uit naar zijn villa in Hammamet. Tot zijn dood bleef hij actief campagne voeren tegen zijn vijanden, bleek uit onderschepte telefoontjes.

Craxi en Berlusconi zijn altijd goede vrienden geweest. Craxi was getuige bij Berlusconi’s huwelijk met Veronica Lario, en stond aan de wieg van Berlusconi’s succes door hem te helpen met het verkrijgen van uitzendrechten. Als dank doneerde Berlusconi grote sommen geld aan de socialistische partij.

Maar volgens critici komt de gulle rehabilitatie door Berlusconi niet zozeer voort uit vriendschap. Door Craxi te bewieroken en hem voor te stellen als een martelaar, vrijwaart hij zichzelf ook van schuld. Zijn boodschap: Italië is in de greep van foute rechters die er alles aan doen om geniale en hardwerkende politici naar het buitenland te verjagen.

Meer over