Berlusconi lijdt gevoelige nederlaag

De lokale verkiezingen in Italië zijn uitgedraaid op een pijnlijke nederlaag voor premier Silvio Berlusconi en zijn partij Volk van de Vrijheid.

ANP
Berlusconi brengt zijn stem uit. Beeld bruno
Berlusconi brengt zijn stem uit.Beeld bruno

De gevoeligste klap moest Berlusconi incasseren bij de burgemeestersverkiezingen in zijn thuisstad Milaan. Zijn partij is daar al sinds 1997 aan de macht en Berlusconi heeft er de laatste weken veel campagne gevoerd. Toch zag zijn kandidaat, de zittende burgemeester Letizia Moratti, de kiezers massaal weglopen. Volgens gedeeltelijke uitslagen blijft ze steken op ongeveer 40 procent van de stemmen. Omdat de linkse tegenkandidaat Giuliano Pisapia op ongeveer 49 procent staat, lijkt Moratti ternauwernood een tweede ronde uit het vuur te slepen.

Ook in steden als Turijn, Bologna, Triëst, Arezzo en Ravenna moet Berlusconi's Volk van de Vrijheid het afleggen tegen linkse kandidaten.

Dieptepunt
De populariteit van Berlusconi staat de laatste tijd op een dieptepunt. Justitie beschuldigt de premier onder meer van fraude, betaalde seks met een minderjarige prostituee, machtsmisbruik en het betalen van smeergeld.

De lokale verkiezingen werden zondag en maandag gehouden in 1310 gemeentes. Ongeveer een kwart van de Italianen mocht zijn stem uitbrengen. De tweede rondes zijn over twee weken.

Meer over