Berlusconi krijgt plots steun uit voormalige Oostbloklanden

WARSCHAU - Hebben de tegenstanders van Silvio Berlusconi iets te vroeg gejuicht? Een maand nadat hij door zijn collega's uit de Italiaanse Senaat werd gezet, duiken in verscheidene oud-Oostbloklanden berichten op over een mogelijke kandidatuur bij de Europese verkiezingen van mei 2014.

Zowel in Hongarije als Bulgarije gonst het van de geruchten. Nadat eerder de partijen van zowel de Hongaarse premier Viktor Orban als de Bulgaarse oud-premier Bojko Borisov circuleerden als kanshebbers, kreeg Berlusconi donderdag de positie van lijsttrekker aangeboden door Orde, Wet en Gerechtigheid, een kleine conservatieve partij. Haar leider Yane Yanev noemde Berlusconi patriottischer dan alle Bulgaarse politici samen. Eerder was al gespeculeerd over een politieke verhuizing naar Estland, waar Berlusconi's vriend Ernesto Preatoni een zakenimperium heeft opgebouwd.

Hoewel zijn dikke vriendschap met de Russische president Vladimir Poetin niet bepaald een stemmentrekker is in het voormalige Oostblok, hoeft Berlusconi niet te vrezen voor een afgang. Zijn kapitalistisch imago en zijn populistische uitspraken worden in de nieuwe lidstaten meer gewaardeerd dan in West-Europa. De betrokkene zou het in elk geval goed uitkomen. Een verkiezing tot Europarlementariër zou de door schandalen geplaagde oud-premier politieke onschendbaarheid opleveren.

Een groter probleem vormen de wettelijke beperkingen. Hoewel in de Europese Unie niets een kandidatuur in een ander land in de weg staat, wordt in de meeste lidstaten een uitzondering gemaakt voor politici die in hun eigen land van verkiezing worden uitgesloten. Een naturalisatie tot Est of Bulgaar zou dat obstakel kunnen omzeilen, maar zelfs voor een specialist in politieke comebacks lijkt dat een beetje te veel gevraagd.

undefined

Meer over