Berlusconi: geen veto tegen antimaffiaminister

Centrumrechts in Italië heeft er geen bezwaar tegen dat Annamaria Cancellieri na de vorming van een nieuw kabinet aanblijft als minister van Binnenlandse Zaken. Dit zei politiek leider Silvio Berlusconi donderdag.

Silvio Berlusconi. Beeld afp
Silvio Berlusconi.Beeld afp

Woensdag brak een storm van verontwaardiging los na berichten in de krant la Repubblica dat centrumrechts Cancellieri niet meer wil wegens haar harde optreden tegen de maffia. Zo zette zij door Berlusconi's PDL geleide gemeentebesturen af die banden hadden met de maffia. In Reggio, de hoofdstad van de zuidelijke regio Calabrië, stuurde zij in oktober 2012 het hele college van burgemeester en wethouders naar huis wegens 'verwevenheid met maffiose milieus'.

Onder anderen Roberto Saviano nam het woensdagavond voor haar op, de journalist en schrijver die internationaal bekendheid verwierf met zijn antimaffiaboek Gomorra. Van het in 2006 verschenen boek over de georganiseerde misdaad zijn miljoenen exemplaren verkocht; het was ook in Nederland een bestseller.

De bezetting van Binnenlandse Zaken is een van de pijnpunten bij de kabinetsformatie onder leiding van de woensdag aangewezen informateur Enrico Letta (46). Hij probeert een kabinet te vormen dat kan rekenen op brede steun van de PDL en van zijn eigen Democratische Partij (PD) van oud-communisten en progressieve katholieken.

Meer over