Berlijns festival viert het eeuwfeest van de film

Het waren slechts een paar bewegende beeldjes die in 1895 de weg naar een miljoenenpubliek effenden: met die zeven minuten uit een toverlantaarn wordt 9 februari in het honderdste levensjaar van de film het 45ste internationale filmfestival van Berlijn geopend....

AP

BERLIJN

De Berlinale staat geheel in het teken van honderd jaar filmkunst. Als afsluiting van het festival op 20 februari staat de vertoning van Asphalt van Joe May uit 1929 gepland, die te boek staat als een van de mijlpalen uit de Duits filmgeschiedenis.

Ook twee van de films uit het officiële programma hebben direct met het thema van een eeuw film te maken, waaronder Die Nacht der Regisseure van Edgar Reitz, bekend door zijn serie Heimat. Als verwacht komen de meeste films die meedingen naar de Gouden en Zilveren Beren uit de Verenigde Staten. Hoge ogen gooien Abel Ferrara's The Addiction, Wayne Wangs Smoke en L'appat van de Franse regisseur Bertrand Tavernier.

En zoals elk jaar is de organisatie zenuwachtig en onzeker of de grote sterren, die aangekondigd hebben te komen, ook daadwerkelijk naar Berlijn afreizen. Eén laureaat is al bekend: de Franse acteur Alain Delon wordt voor zijn levenswerk geëerd met een Gouden Beer, de hoogste onderscheiding van de Berlinale. Delon zal persoonlijk de prijs in ontvangst komen nemen.

Liefhebbers van de stomme film kunnen dit jaar in Berlijn hun hart ophalen bij talrijke films van de komiek Buster Keaton, die dit jaar ook 100 jaar oud zou zijn geworden. Het retrospectief is aan Keaton gewijd omdat 'het genre komedie zo oud is als de film zelf'. De Berlinale is natuurlijk ook op het heden gericht.

Verschillende documentaires behandelen de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië, met als hoogtepunt een meer dan drieëneenhalf uur durende tweedelige bijdrage over de oorlog in Bosnië door Marcel Ophuls.

Meer over