Berlijn voelt zich beretrots door komst Duitse politici

Welkom in de wereldstad Berlijn! Dat is het parool waarmee de politici uit Bonn dezer dagen worden onthaald in de Duitse hoofdstad....

Maar de Berlijners zelf zijn zo mogelijk nog enthousiaster over de komst van de politici. De lokale society-verslaggevers klagen over drukte.

Ze moeten kiezen naar welke party ze gaan, zoveel gebeurt er opeens.

De ene vernissage is nog niet afgelopen, of tout Berlijn, nu inclusief politieke prominenten, verschijnt alweer op het volgende gala.

Het afgelopen weekeinde was op de Kurfürstendamm de langste catwalk ter wereld, op de Gendarmenmarkt het door veel sterren bezochte openingsfeest van de SAT.1-studio. Daarbij trokken de 'lange nacht van de musea' en de Rijksdag opnieuw tienduizenden mensen.

De lokale kranten zijn dolenthousiast. 'De vensters zijn opengezet, het leven stroomt naar binnen, de dag begint tweemaal, 's ochtends en 's avonds, de stad beweegt, ze wordt groot, brutaal en jong', schreef een commentator in Berlijns meest gelezen krant, de B.Z.

Voor de lezers van deze smakelijke tabloid komt de landelijke politiek opeens tot leven. 'Schröder dagelijks', heet de rubriek waarin iedere stap van de bondskanselier wordt nagegaan. 'Zijn nacht met rode wijn en bodyguard in restaurant Borchardt' (Schröders favoriete gerecht: Wiener Schnitzel) bracht de krant prominent, maar ook de hotelkamer in Four Seasons, waar Schröder voorlopig slaapt: 'Chocola op het hoofdkussen, een minibar permanent onder handbereik'. Ook over de minister van Buitenlandse Zaken een uitgebreide reportage: 'B.Z.-reporter jogt met Joschka Fischer door Berlijn', met de onderkop '18 km. Hij is in topvorm!'

Het Berlijnse enthousiasme is aandoenlijk. Het heeft iets van de dorpsbode bij het bezoek van de koningin. 'Hoe kan een stad zo groot van oppervlak en zo klein van geest zijn dat de 23ste augustus, de dag dat de kanselier aankwam, haar hele wezen heeft veranderd?', vroeg een ervaren parlementaire journalist uit Bonn zich sarcastisch af. De Duitse politici denken in een wereldstad aan te komen. Maar afgaande op de eerste reacties wordt juist van hen verwacht dat ze er eindelijk een wereldstad van maken.

Meer over