Berlijn krijgt synagoge-moskee-kerk in een

Berlijn moet een gebedshuis krijgen waar joden, moslims en christenen gaan bidden. The House of One is een wereldprimeur: tot nu toe is er nergens ter wereld een gebouw dat tegelijkertijd een synagoge, een kerk en een moskee huisvest.

null Beeld getty
Beeld getty

Het project met een 32 meter hoge toren is vandaag gepresenteerd. Het moet komen aan het plein Petriplatz in het centrum van de Duitse hoofdstad. De nodige financiering - 40 miljoen euro - moet door crowdfunding bijeen worden gebracht, aldus Duitse media. Het begin van de bouw staat gepland voor 2015.

Het initiatief ging uit van een protestantse gemeente. Op het Petriplatz stonden sinds 1200 achtereenvolgens vijf kerken; de laatste Petrikirche werd in 1964 opgeblazen door het DDR-bewind. De liberale joodse gemeente van Berlijn was snel voor het project gewonnen.

Het vinden van een islamitische partner was moeilijker, aldus de krant Der Tagesspiegel. Uiteindelijk besloot het Forum voor Interculturele Dialoog mee te doen. In het FID zitten vooral hoog opgeleide, jonge, tolerante Turken. Op internet worden zij voor hun medewerking uitgescholden door conservatieve moslims.

Architect Wilfried Kuehn Beeld getty
Architect Wilfried KuehnBeeld getty
Een model van de The House of One Beeld epa
Een model van de The House of OneBeeld epa
Meer over