Berisha doet concessies aan oppositie in Albanie

Onder zware druk heeft de Albanese president Berisha concessies gedaan, waardoor zijn vijanden hun boycot van de verkiezingen van 29 juni misschien zullen opgeven....

Van onze correspondent

ROME

Berisha's tegenspeler premier Fino, die dinsdag op het punt stond af te treden, heeft gisteren de hele dag in een race tegen de klok overlegd met de partijen en zijn kabinet. 's Avonds verzocht hij namens alle partijen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), het correcte verloop van de verkiezingen te garanderen.

Na vijf vergeefse bemiddelingspogingen namens de OVSE van de Oostenrijkse oud-kanselier Vranitzky en na Italiaanse dreigementen om de multinationale beschermingsmacht terug te trekken, leek dinsdagavond de breuk tussen Berisha en Fino compleet. Terwijl een ultimatum van Vranitzky - een akkoord over de verkiezingen of anders beeindiging van de Europese hulp - afliep, accepteerde Berisha onverwachts een van de eisen van zijn tegenstanders.

Deze eis hield in dat het centrale kiescomité, dat de supervisie heeft over het tellen van de stemmen, niet meer wordt aangewezen door de president, maar door de regering. President Berisha is leider van de Democratische Partij, terwijl de regering bestaat uit tien partijen.

Het anti-Berisha-front onder leiding van de Socialistische Partij heeft zijn zeventien verkiezingseisen teruggebracht tot acht. Eén daarvan is eerdere sluiting van de stembureaus. De meeste fraude in de vorige verkiezingen werd gepleegd in de laatste twee openingsuren. De hoofdeis is internationale controle op de verkiezingen. Daarbij zouden ook de zesduizend soldaten van de door Italië geleide missie een rol kunnen spelen. Deze Operatie Alba komt in Italië steeds meer onder vuur.

De missie is immers tot nu toe zinloos: anarchie en geweld heersen volop, de exodus naar Italië gaat door, en van het creëren van een geschikt verkiezingsklimaat is geen sprake. Het verzoek van Fino aan Vranitzky om OVSE-controle op het verkiezingsproces, kan leiden tot verbreding van het smalle mandaat van de Operatie Alba, waarvan de OVSE de politieke paraplu is.

Meer over