Bergop is Rodriguez meester in secondenspel Vuelta

AMSTERDAM - Van onze sportredactie

Dankzij het aantrekkelijke routeschema is de 67ste Ronde van Spanje vooralsnog een amusant secondenspel. Daarin toont de Spanjaard Joaquim Rodriguez zich tot nu toe de meester. De kopman van Katoesja manifesteerde zich zowel zaterdag als zondag vooraan en verstevigde daarmee zijn eerste plaats in het algemeen klassement.

De bergrit met finish in Andorra van zaterdag werd zondag gevolgd door een vlakke rit met een pittige heuvel (de Montjuich in Barcelona) in de slotfase. Op beide terreinen pakte El Purito kostbare tijdwinst.

In de rit naar Andorra verzamelden alle topfavorieten zich vooraan voor de slotklim, de Collada de la Gallina (gemiddelde stijging 8 procent). Rodriguez, Alberto Contador, Alejandro Valverde en Christopher Froome plaatsten diverse keren een speldenprik. In de laatste kilometer leek Contador op weg naar zijn eerste overwinning na zijn dopingschorsing van twee jaar.

De kopman van Saxo Bank bleef echter met een piepklein verzet fietsen, terwijl Valverde en Rodriguez op de macht het gat dichtten. Valverde pakte de etappezege voor Rodriguez en Contador. Froome gaf 15 seconden toe, Robert Gesink 39 tellen.

Een dag later bestormde de meute op 4 kilometer van de finish de Montjuich, een heuvel van de derde categorie. Nadat de Italiaanse ex-wereldkampioen Alessandro Ballan de strijd opende, pakte Rodriguez uit met een venijnige demarrage. Dat was voor de Belg Philippe Gilbert (ploeggenoot van Ballan) het sein om eveneens uit het zadel te komen, waarna hij samen met de rodetruidrager de top van de Montjuich bereikte.

Ondanks verwoede pogingen van Contador bleef het duo uit de greep van de achtervolgers. Gilbert spurtte naar het dagsucces, zijn eerste dit seizoen, en Rodriguez naar tijdwinst.

Dankzij de 16 bonificatieseconden van dit weekeinde heeft Rodriguez nu 53 seconden voorsprong op Froome, één minuut op Contador en 1.07 op Valverde. Gesink staat vijfde op 2.01.

Vandaag is een rustdag in de Vuelta, dinsdag staat er een vlakke rit van Ponteareas naar Sanxenxo (over 190 kilometer) op het programma, woensdag een individuele tijdrit over 39,4 kilometer.

undefined

Meer over