Berging slachtoffers crash Germanwings begonnen

Reddingswerkers hebben vanmiddag laat de eerste lichamen van slachtoffers van de vliegramp in het zuiden van Frankrijk geborgen. Dat heeft de politie in de stad Digne-les-Bains gezegd. De gendarmerie is begonnen stoffelijke resten met behulp van helikopters te bergen.

redactie
Een helikopter met reddingswerkers vliegt over de crashsite van de Duitse Airbus. Beeld epa
Een helikopter met reddingswerkers vliegt over de crashsite van de Duitse Airbus.Beeld epa

De Duitse luchtvaartmaatschappij Germanwings brengt nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp met de Airbus A320 morgen naar Zuid-Frankrijk. Eén toestel van de maatschappij vertrekt vanuit Düsseldorf en een ander vanuit Barcelona. Met een andere vlucht zullen nabestaanden van de zes bemanningsleden naar Frankrijk worden gebracht.

Topman Thomas Winkelmann van Germanwings zei eerder vandaag dat het bedrijf nog op zoek is naar de nabestaanden van 27 inzittenden van het verongelukte passagierstoestel. Met 123 families is contact geweest. Volgens Winkelmann verloren in elk geval 72 Duitsers en 35 Spanjaarden het leven. Ook zijn telkens Amerikanen, Australiërs, Argentijnen, Iraniërs en Venezolanen omgekomen en behoren ook een Brit, Colombiaan, Japanner, Deen, Belg en Israëliër tot de slachtoffers. Er is naar verluidt één Nederlander bij de ramp omgekomen: een vrouw van twintig uit het Brabantse dorp Deurne.

De zoektocht naar de brokstukken van de Airbus A320, die van Barcelona onderweg was naar Düsseldorf, werd vandaag voortgezet. De Franse autoriteiten verwachten dat het bergen van de slachtoffers en de brokstukken van het toestel nog weken in beslag kan nemen. Het toestel ligt op ongeveer 2000 meter hoogte in moeilijk toegankelijk gebied in de Alpen in de buurt van het plaatsje Barcelonnette. Bovendien zijn de brokstukken van het uiteengereten vliegtuig verspreid over een gebied zo groot als twee voetbalvelden.

Opnamen

Enig succes is al wel geboekt. Onderzoekers van de Franse luchtvaartorganisatie BEA hebben met succes opnamen gehaald uit de cockpit voice recorder. Wat er op de opnamen te horen is, is niet bekendgemaakt. Ook is op de rampplek het omhulsel van de andere zwarte doos met vluchtgegevens gevonden, maar niet de daadwerkelijke recorder.

Volgens de directeur van de Franse onderzoekorganisatie BEA Rémi Jouty is er geen explosie geweest voordat het het toestel neerstortte. 'Het vliegtuig is tot het einde blijven vliegen', zei hij.

Regeringsleiders bezoeken rampplek
Vanmiddag bezochten de Duitse bondskanselier Angela Merkel, premier Mariano Rajoy van Spanje en de Franse president François Hollande de plaats Seyne-les-Alpes, van waaruit hulpverleners per helikopter naar het rampgebied gaan. De drie regeringsleiders hebben er de handen geschud van hulpverleners. Vervolgens vlogen ze per helikopter over het rampgebied.

Ook de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk, Ed Kronenburg, bracht een bezoek aan de streek waar het vliegtuig is neergestort. Hij heeft ook bekeken hoe Nederland de bergingswerkzaamheden kan ondersteunen. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft Duitsland tijdens een bezoek aan Berlijn hulp aangeboden bij de identificatie van de slachtoffers.

De gevonden 'zwarte doos' die vandaag in Parijs werd uitgelezen. Beeld reuters
De gevonden 'zwarte doos' die vandaag in Parijs werd uitgelezen.Beeld reuters
Meer over