Berezovski stierf door ophanging

Eerst ging het verhaal dat Boris Berezovski dood in bad was aangetroffen. Daarna heette het dat hij dood op de badkamervloer lag. Volgens de laatste lezing heeft hij zich opgehangen. Er blijven twijfels bestaan of het wel echt zelfdoding was.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Een briefje heeft de Russische oligarch niet achtergelaten. De politie voert intussen toxicologische onderzoeken uit op het lichaam van Berezovski, die 67 jaar oud werd. Forensisch specialisten onderzoeken zijn landgoed.

Het ontzielde lichaam van Berezovski werd zaterdagmiddag gevonden door zijn lijfwacht, een oud-agent van de Israelische geheime dienst. Berezovski had kleren aan en er waren geen aanwijzingen dat er een worsteling had plaatsgevonden. De Rus was alleen in huis. De avond ervoor had hij zijn lijfwacht voor een aantal taakjes op pad gestuurd. Volgens vrienden van Berezovski was hij depressief.

Tot de sceptici over de ware doodsoorzaak behoort zijn ex-vrouw Galina, de eigenaresse van de villa. Zij was als een van de eersten ter plekke. Ze vindt het vreemd dat er een sjaal lag naast het lichaam van haar ex-man en houdt rekening met een verwurging.

Britse spionnen

Vanuit Moskou droeg een adviseur van de Russische president Vladimir Poetin bij aan de verwarring over de precieze doodsoorzaak met de mededeling dat Berezovski wellicht door Britse spionnen is vermoord, om te voorkomen dat hij Britse geheimen zou doorspelen aan Rusland.

Groot-Brittannië was al vaker het toneel van geruchtmakende, twijfelachtige zelfdodingen. Zo bungelde dertig jaar geleden het met stenen verzwaarde lichaam van Robert Calvi, de 'bankier van God', aan Blackfriars Bridge. De officiële lezing (zelfdoding) werd door vrijwel niemand geloofd. Twijfels waren er ook over de dood in 2003 van wapeninspecteur David Kelly.

'Londen zien en dan sterven.' Het zou het motto kunnen zijn voor een aantal ongelukkigen uit Rusland. Oud-spion Alexander Litvinenko werd in Londen vergiftigd. Berezovski's zakenpartner Arkadi Patarkatsisjvili kreeg er een fatale hartaanval. Zakenman Alexander Perepilitsjny stierf er op onverklaarbare wijze. Op Waterloo Bridge vond in 1978 een van de meest ingenieuze en geruchtmakende moordaanslagen uit de Koude Oorlog plaats. De Bulgaarse dissident Georgi Markov kreeg op die brug met een paraplu het dodelijke gif ricine in zijn lichaam gespoten door een voorbijganger. Markov overleed enkele dagen later.

undefined

Meer over