Bereidheid meer vluchtelingen opvangen groeit

Langzaam maar zeker tonen West-Europese landen zich bereid meer vluchtelingen op te vangen. Groot-Brittannië en Ierland kondigden vrijdag aan 'duizenden' asiel te verlenen. Ook Spanje zinspeelde op een ruimhartiger toelatingsbeleid.

Redactie
De Britse premier Cameron tijdens een speech in Madrid vandaag. Beeld afp
De Britse premier Cameron tijdens een speech in Madrid vandaag.Beeld afp

Oost-Europese EU-lidstaten hameren daarentegen op verscherpte bewaking van de Europese buitengrenzen om vluchtelingen te weren. Ook blijven ze zich verzetten tegen een verplichte spreiding van asielzoekers over alle EU-landen. Dat blijkt uit een verklaring die leiders van Tsjechië, Polen, Slowakije en Hongarije vrijdag verspreidden na spoedoverleg in Praag.

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest, deze week het middelpunt van chaotische taferelen, stemde het parlement in met een nieuw pakket maatregelen om illegale immigratie te voorkomen. Wie ondanks het nieuw opgetrokken hek aan de grens met Servië toch Hongarije binnenkomt, riskeert een boete van duizenden euro's.

Syrische migranten in Servië. Beeld getty
Syrische migranten in Servië.Beeld getty

De Britse premier David Cameron legde vrijdag een rechtstreeks verband tussen extra steun van zijn land voor Syrische vluchtelingen en de beelden van de peuter Aylan, die dood werd aangetroffen aan de Turkse kustlijn. Cameron zei 'als vader en mens' geschokt te zijn, en als politicus te willen optreden om dergelijke tragedies te voorkomen. Groot-Brittannië wil alleen Syriërs toelaten die geregistreerd zijn in vluchtelingenkampen in het Midden-Oosten. Daardoor wordt hen een gevaarlijke reis bespaard, betoogde Cameron tijdens bezoeken aan Lissabon en Madrid.

Het jongetje Aylan werd vrijdag begraven in de Syrische stad Kobani. Vader Abdullah Kurdi droeg ook een tweede zoontje en zijn echtgenote ten grave. 'Hij wilde alleen naar Europa om zijn kinderen een toekomst te bieden,' zei een oom tegen verslaggevers. 'Nu ze dood zijn, wil hij in Kobani blijven.'

'Ga terug'

Het gezin had geprobeerd vanuit het Turkse Bodrum naar het Griekse eiland Kos te komen. Op Kos braken vrijdag ongeregeldheden uit, meldde de mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Een groepje bewoners viel migranten aan, onder het roepen van 'Ga terug naar jullie land.' Volgens Amnesty greep de politie pas in na zich lang afzijdig te hebben gehouden.

Ook een delegatie uit Brussel, onder wie eurocommissaris Frans Timmermans, werd belaagd door eilanders. 'Verraders', klonk het. 'Jullie moeten onze grenzen bewaken.' Op Kos bevinden zich naar schatting 4.000 vluchtelingen. Ze slapen in de open lucht en hebben onvoldoende water en voedsel.

Syrische vluchtelingen stappen uit een boot in de Griekse haven Piraeus. Beeld epa
Syrische vluchtelingen stappen uit een boot in de Griekse haven Piraeus.Beeld epa
Timmermans in gesprek met de GRiekse president Pavlopoulos. Beeld epa
Timmermans in gesprek met de GRiekse president Pavlopoulos.Beeld epa

De burgemeester van het Griekse eiland Lesbos, Spyros Galinos, zei vrijdag dat ook daar de humanitaire situatie ondraaglijk is. Op Lesbos, dat zo'n 15 duizend vluchteling herbergt, lopen de spanningen eveneens op. De politie greep in toen honderden mensen, merendeels Afghanen, een ferry met bestemming Piraeus (bij Athene) probeerden te bestormen. De Griekse autoriteiten stellen onvoldoende schepen beschikbaar. 'Ik heb geen schepen nodig, maar een vloot,' aldus de burgemeester.

Het einde van de migratie via Turkije naar Griekenland is nog lang niet in zicht. Tegen het persbureau Reuters zei de 36-jarige SyrIër Abdullmenem Alsatouf, vader van drie kinderen: 'We hebben de foto's van de peuter gezien, maar we hebben geen andere keuze.'

Meer over