Bepaalt Bijenkorf status steden?

In plaats van dat de gemeentebesturen de komst van Primark met 720 banen toejuichen, betreuren ze het verlies van hun Bijenkorf met 260 banen.

Dat mogelijk een winkel met spotgoedkope spullen hun inwoners beter bedient dan een warenhuis met exclusieve luchtjes wordt niet meegewogen. Het liefst zouden Groningen, Arnhem, Enschede, Breda en Den Bosch hun eigen PC Hooft willen creëren, inclusief een wekelijkse televisie-uitzending met Jort Kelder.

De gemeente Arnhem is 'verbijsterd'. De Enschedese wethouder Marijke van Hees zit in zak en as. 'Een Bijenkorf maakt het verschil tussen een grootstedelijk centrum en een gewoon stadscentrum.' En ook de wethouders van Groningen, Den Bosch en Breda 'balen als een stekker', 'hekelen de arrogantie van de Bijenkorf' of 'eisen een gesprek met de directie'.

Ze hadden ook de Primark kunnen 'verwelkomen als een aanwinst'. Burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) van Enschede had kunnen zeggen 'blij te zijn dat er nu ook een winkel zal komen voor de arbeiders en andere lagere inkomensgroepen in de stad' die zich geen Gucci, Hèrmès of Louis Vuitton kunnen permitteren. Maar hoe links en idealistisch bestuurders ook willen lijken, ze zorgen er altijd voor eerst de bewoners van de villawijken te bedienen.

Het heeft vooral met de status van hun stad te maken. En daarmee met hun eigen aanzien. Met een Bijenkorf behoorden de vijf steden tot de elite van Nederland en konden hun burgemeester en wethouders bij wijze van spreken op de voorste rij zitten op de jaarvergadering van de VNG - naast Van der Laan, Aboutaleb, Van Aartsen, Wolfsen, Van Gijzel en Hoes. Zonder Bijenkorf zijn hun steden ineens tweederangs en verhuizen ze naar de tweede rij. Over een paar jaar worden ze mogelijk niet eens meer herkend door de voormalige grootheden van de landelijke politiek.

Giovanni Colauto van de Bijenkorf heeft bepaald welke zeven steden er in Nederland toe doen. Naast de vier grote steden - Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht - zijn dat Eindhoven als innovatiecentrum van de wereld en Maastricht als een hippe toeristenstad. Heel pijnlijk voor de vijf verliezers is dat Amstelveen, nota bene een stad zonder een betaaldvoetbalclub, wel een Bijenkorf houdt, vanwege de nabijheid van Schiphol en de hoge concentratie van verveelde expatpartners met een platina creditcard.

Alles draait nu eenmaal om geld. De Bijenkorf heeft de Quote 500 en andere rijkeluislijstjes in een computerprogramma gestopt. De steden die de meeste hoge inkomens bleken te hebben, krijgen een warenhuis dat niet mag onderdoen voor Selfridges. De rest is veroordeeld tot de Primark, Action, Lidl en Zeeman.

De enige oplossing die de vijf steden rest, is hun inbreidingen vol te plempen met penthouses en uitbreidingen met villa's.

Misschien strijkt Colauto zich dan een keer over het hart.

Reageren?

p.dewaard@volkskrant.nl

undefined

Meer over