Beoogd premier turft meerderheid Turkse parlement

De vorming van een nieuwe Turkse regering is binnen handbereik gekomen nu dit weekeinde opnieuw vier parlementsleden zijn opgestapt uit de Partij van het Juiste Pad (DYP)....

Reuter, AFP, DPA

ANKARA

De vier DYP-deserteurs brengen het totaal aantal uitgetreden partijleden in een week op elf. De meesten van hen zeggen dat ze opstappen uit protest tegen het streven van hun partijleider, de demissionaire vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Tansu Çiller, om de coalitie met de islamitische Welvaartspartij voort te zetten - nu onder háár leiding.

Van de 135 zetels die de DYP eind 1995 bij de verkiezingen behaalde zijn er nu nog 105 over.

Beoogd premier Yilmaz sprak zondag over het regeringsprogramma en de verdeling van ministersposten met Bülent Ecevit van de Partij van Democratisch Links en Hüsamettin Cindoruk van de Democratische Turkije-Partij. De centrum-linkse Republikeinse Volkspartij van Deniz Bayklal treedt niet toe tot de coalitie, maar steunt die wel.

De afgetreden premier Necmettin Erbakan van de Welvaartspartij had zijn coalitiegenote Çiller als opvolgster voorgedragen, maar president Demirel legde die voordracht naast zich neer. De radicaal-islamitische Erbakan is afgetreden onder druk van het Turkse leger.

Meer over