nieuws

Benzineprijzen waarschijnlijk nog verder omhoog door ruzie tussen Opec-landen

De olieprijzen hebben maandag het hoogste punt van de afgelopen drie jaar bereikt. Een vergadering van olieproducerende landen (Opec Plus), waarbij een oplossing voor tekorten moest worden gevonden, werd afgelast. Het waarschijnlijke gevolg: prijsstijgingen aan de pomp.

Een vergadering van olieproducerende landen werd afgelast. Beeld REUTERS
Een vergadering van olieproducerende landen werd afgelast.Beeld REUTERS

Dwarsligger is de Verenigde Arabische Emiraten. Nadat de coronapandemie vorig jaar leidde tot een dramatische terugval in wereldwijde olieconsumptie, onder meer door het stilvallen van productieprocessen, reduceerden de Opec-landen de productie met 10 miljoen vaten per dag. Nu overal economieën weer aantrekken, voerden de olieproducerende landen de productie weer op.

De vraag daarbij is: hoeveel van de lucratieve extra olieproductie en dus -verkoop krijgt elk van de Opec-landen?

Kartel

Dat is de voortdurende inzet van onderhandelingen tussen de Opec-landen, in feite een kartel. Bij die onderhandelingen schuift sinds 2016 op verzoek van Saoedi-Arabië, na de VS de grootste olieproducent ter wereld, steeds vaker ook Rusland aan. De dertien officiële Opec-landen vormen samen met tien andere olieproducerende landen de Opec Plus. Rusland is de belangrijkste in de ‘Plus-groep’, en steeds invloedrijker binnen Opec als geheel.

Rusland en Saoedi-Arabië willen tussen augustus en december dit jaar de dagelijkse productie met 400 duizend vaten per dag verhogen. De Verenigde Arabische Emiraten willen dat ook, maar vinden dat binnen die productieverhoging hun aandeel te min is. Volgens het land, waarbinnen vrijwel alle olie uit het emiraat Abu Dhabi komt, onderschat Opec Plus zijn productiecapaciteiten en moet daarom de productielimiet voor de VAE omhoog.

Vergadering afgeblazen

Rusland en Saoedi-Arabië keuren die eis af, waarna de Opec Plus-vergadering van maandag werd afgeblazen. De partijen liggen te ver uit elkaar, was de reden. Daarmee dreigt een augustusmaand zonder toename van de olieproductie, met als gevolg schaarste en dus prijsstijgingen.

Maandag steeg de prijs van een vat Brent crude oil naar 77,09 dollar, 50 procent meer dan aan het begin van dit jaar en de hoogste prijs sinds 2018. Op dinsdag steeg de prijs verder, richting 78 dollar. Aan het begin van de pandemie, in april 2020, zakte de prijs nog tot 20 dollar.

De prijs van een liter Euro 95 bij Shell daalde toen tot 1,47 euro. Inmiddels is dat 1,95 euro.

‘De prijsstijging volgt op zeer lage prijzen in de coronacrisis’, zegt Paul van Selms, oprichter van consumentencollectief United Consumers. ‘Dat is niet leuk, maar we weten dat een prijs van dertig of veertig dollar per vat niet realistisch is. Honderd dollar ook niet. We zullen weer moeten wennen aan een olieprijs van zeventig à tachtig dollar per vat.

‘Dat betekent ook wennen aan een adviesprijs van tegen de twee euro per liter euro 95. Daartegenover staat wel dat de adviesprijs en de daadwerkelijke prijs aan de pomp steeds verder uit elkaar komen te liggen: er wordt veel meer met prijzen gestunt dan 20 jaar geleden.’

Meer over