Benzakour plagieerde vaker

Schrijver/columnist Mohammed Benzakour, drie weken geleden uit de kolommen van de Volkskrant verbannen wegens een geval van plagiaat, heeft vaker overgeschreven dan tot nu toe bekend is geworden....

Van onze verslaggever Jean-Pierre Geelen

Enkele weken geleden kwam aan het licht dat Benzakour voor een column in de Volkskrant zonder bronvermelding enkele ali-nea's had overgeschreven uit een artikel in De Groene Amsterdammer. Het betekende zijn vertrek bij de Volkskrant, waar de columnist volgens de aanvankelijke verklaring van de hoofdredactie 'wegens persoonlijke omstandigheden' zelf om gevraagd had.

Benzakour putte, blijkt nu, ook uit een beschouwing in NRC Handelsblad van Sjoerd de Jong over de neo-islam van 9 november 2002. De Jong vatte daarin een boek samen van de Franse politicoloog Olivier Roy. Enkele weken later, op 17 december, schreef Benzakour in deze krant over de neo-islam. Hij gebruikte hetzelfde boek, inclusief een aantal zinnen van De Jong.

Benzakour heeft die slordigheid toegegeven aan De Jong en er zijn excuses voor aangeboden; hetzelfde dat hij later deed bij Groene-medewerker Gawie Keyser. De Jong en NRC Handelsblad gaven er geen ruchtbaarheid aan.

Schrijver Hafid Bouazza overkwam het meerdere malen, zegt hij. In februari 1998 schreef hij een column voor het tijdschrift Contrast over de gezondheidszorg. Drie jaar later (2 juni 2001) schreef Benzakour in het Volkskrant-katern Reflex over hetzelfde onderwerp. Op vier plekken belandden zinnen van Bouazza.

Eind mei vorig jaar begon Bas Heijne in NRC Handelsblad een column met een observatie uit het tv-programma NOVA, dat 'aan het einde van een rondje Haagse informatiepolitiek een man op een sportfiets liet zien, die stond te schuimbekken voor de hekken van paleis Noordeinde'. Een week later gebruikte Benzakour exact dezelfde observatie in deze krant, inclusief enkele volgende zinnen, in dezelfde bewoordingen.

Moedwil of onhandigheid van een jonge, onervaren columnist? Benzakour desgevraagd: 'Het zijn slordigheden, waarvoor ik alle betrokkenen mijn excuses aanbied. Het zal me niet meer overkomen. Al zes jaar lang schrijf ik zo'n tienduizend woorden per maand. Daarin waren momenten van onoplettendheid en tijdsdruk. Dan schrap je wel eens meer dan zou mogen. Zelf ben ik de afgelopen drie jaar meerdere malen geplagieerd. Ik heb daar geen heisa van gemaakt, omdat ik me realiseer dat dit soort zaken kan gebeuren in de hectiek van de journalistiek.'

Ruim anderhalf jaar terug won Benzakour de Zilveren Zebra 2001. Uit handen van juryvoorzitter Aad van den Heuvel ontving hij 20.000 gulden voor zijn 'opvallende oeuvre over de multiculturele samenleving'.

Meer over