Benoeming Amerikaanse ambassadeur nabij

De benoeming van de Amerikaanse miljardair Roland Arnall tot ambassadeur in Den Haag is maandag een belangrijke stap dichterbij gekomen....

De regeling tussen Ameriquest en de 33 staten is aangekondigd in een verklaring op de website van het bedrijf. Ameriquest belooft ook maatregelen te nemen om consumenten beter te informeren over de leningen.

Arnall was maandenlang verwikkeld in juridische procedures met tienduizenden boze klanten van Ameriquest in 33 staten in de Verenigde Staten. Zijn definitieve benoeming tot ambassadeur in Den Haag - na een voordracht door president Bush - werd daardoor meerdere keren tegengehouden in de Senaat. Een Republikeinse senator stemde in november mee met Democratische senatoren die weigerden de benoeming goed te keuren.

Arnall was de grootste individuele sponsor van de campagne van president Bush sinds 2002. Volgens The Washington Post zou Arnall voor zeker 12 miljoen dollar geschonken en opgehaald hebben voor de campagne van Bush. Het blad Forbes schatte het vermogen van Arnall op 2 miljard dollar. Hij is daarmee 321e op de lijst van rijkste wereldburgers.

De woordvoerder van minister Bot (Buitenlandse Zaken) laat weten dat ‘het van groot belang is dat er binnen afzienbare tijd weer een Amerikaanse ambassadeur is in Nederland’. Minister Bot drong er in november tijdens een bezoek aan Washington bij zijn collega Rice nog op aan ‘om de kwestie niet tot sint-juttemis te laten wachten’. De VS hebben sinds juli geen ambassadeur meer, na het vertrek van Clifford Sobel.

Meer over