Update

'Benghazi wordt van alle kanten aangevallen'

BENGHAZI - De stad Benghazi in Libië wordt aan alle kanten aangevallen door troepen van Moammar Kadhafi. Dat meldt Al Al Jazeera vandaag op basis van een ooggetuigenverslag in de stad. Troepen zouden vanaf de kust en vanuit het zuiden naar de stad trekken.

Een grote explosie net buiten Benghazi, veroorzaakt door een neergehaalde straaljager. Beeld ap
Een grote explosie net buiten Benghazi, veroorzaakt door een neergehaalde straaljager.Beeld ap

Volkskrant-correspondent Remco Andersen meldt vanuit Benghazi:

'Troepen van Kadhafi hebben de buitenwijken van Benghazi bereikt. Daarbij zetten zij zware artillerie en tanks in. Zeker vijf tanks zijn inmiddels de stad binnengedrongen. Net buiten de stad is een gevechtsvliegtuig neergehaald, maar volgens de rebellen zou het om een toestellen van de opstandelingen gaan. Veel burgers proberen nu weg te vluchten uit de stad richting de Egyptische grens.'

Om half een Nederlandse tijd komen de Franse president Sarkozy, de Britse premier Cameron en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton in Parijs bij elkaar om te praten over de situatie in Libië.

Misrata

Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op een verslag van een inwoner van Misrata, hebben sluipschutters van het Libische leger het vuur geopend op opstandelingen in de stad Misrata. Daarbij zouden twee doden zijn gevallen.

Ingrijpen
Een bron binnen de Franse regering zei dat de aanvallen duidelijk maken dat de internationale gemeenschap snel moet reageren. Volgens de Libische onderminister van Buitenlandse Zaken staan alle vliegtuigen van het regime nog aan de grond, en is het staakt-het-vuren dat gisteren werd afgekondigd, nog altijd van kracht. Een overheidswoordvoerder zei namens Kadhafi dat de buitenlandse mogendheden 'het recht niet hebben in in te grijpen in Libië'. 'Dat zullen ze betreuren.'

Binnengedrongen

Troepen die loyaal zijn aan de Libische leider Moammar Kadhafi zijn vandaag de noordoostelijke stad Benghazi binnengedrongen. Ze zijn volgens een correspondent van de nieuwszender Al Jazeera buitenwijken in het zuidwesten van de stad binnengegaan.

De Libische staatsmedia meldden echter enkel dat de regeringstroepen in de omgeving van Benghazi worden aangevallen door rebellen, 'Al Qaida-bendes'.

Uitvalsbasis

Benghazi is sinds half februari de uitvalsbasis van de opstandelingen die het regime van Kadhafi omver willen werpen. De gevechtshandelingen in en rond Benghazi zijn onoverzichtelijk, maar er worden vliegtuigen ingezet, ondanks een vliegverbod van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Een vliegtuig is vanochtend brandend neergestort in Benghazi, berichtten ooggetuigen. Verslaggever Hans Jaap Melissen was er bij toen het vliegtuig werd neergehaald, onderaan dit verhaal zijn verslag.

Eerder op de dag werd uit Benghazi gemeld dat vliegtuigen laag overvlogen. Er zouden twee luchtaanvallen zijn uitgevoerd ten zuidwesten van de 'rebellenhoofdstad'.

De opstandelingen tegen het regime van Kadhafi worden kennelijk teruggedreven naar en in hun bolwerk Benghazi. Een strijder stelde zaterdagmorgen dat de troepen van Kadhafi in de aanval zijn. Volgens de rebel waren de regeringsgetrouwe troepen vrijdag nog 60 kilometer van de stad en stonden ze zaterdag op het punt de stad binnen te trekken. Dat zou volgens de melding van al-Jazeera zijn gebeurd in buitenwijken.

Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad besloot gisteren dat militaire actie is gerechtvaardigd om de burgerbevolking in Libië te beschermen. Wereldleiders, inclusief premier Mark Rutte, komen zaterdag in Parijs bijeen om te beraadslagen hoe daar invulling aan kan worden gegeven. Frankrijk, de voornaamste motor achter de actie tegen het regime van Kadhafi, heeft herhaaldelijk laten weten dat militaire actie op zeer korte termijn te verwachten is.

De Libische regering heeft vrijdag een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd. Het bewind in Tripoli heeft later gemeld dat de rebellen aanvallen blijven doen ondanks dit staakt-het-vuren. De Libische onderminister van Buitenlandse Zaken, Khaled Kaim, heeft beklemtoond dat regeringstroepen geen aanvallen hebben gedaan sinds het afkondigen van het bestand.

Een straaljager, vermoedelijk van overheidstroepen, wordt neergehaald boven Benghazi. Beeld ap
Een straaljager, vermoedelijk van overheidstroepen, wordt neergehaald boven Benghazi.Beeld ap
Opstandelingen in Sultan, ten zuiden van Benghazi. Beeld ap
Opstandelingen in Sultan, ten zuiden van Benghazi.Beeld ap
Een opstandeling in Sultan, ten zuiden van Benghazi. Beeld ap
Een opstandeling in Sultan, ten zuiden van Benghazi.Beeld ap
Meer over