Benelux en Duitsland in één ambassade

Nederlandse diplomaten gaan mogelijk buitenlandse vestigingen delen met Belgische, Luxemburgse en Duitse collega's. Volgens minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zijn er gesprekken gaande over dergelijke samenwerking 'op een twintigtal plekken'.

Eerder deze week zei de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders dat hij in gesprek was met Timmermans over wat hij noemde 'Benelux-ambassades', vestigingen waar Nederlanders, Luxemburgers en Belgen gezamenlijk gebruik van gaan maken.

Tijdens een nieuwjaarstoespraak zei Reynders dat de kosten van bijvoorbeeld huur, onderhoud en beveiliging dan zouden worden gedeeld. Ook zouden de diplomaten kunnen werken achter een gezamenlijke receptie. Daarmee valt veel te besparen, aldus Reynders. Zo hoopt België te kunnen bezuinigen en toch het aantal posten op peil te houden.

Timmermans bevestigde woensdag dat hij in gesprek is over gedeelde ambassades, maar voegde daaraan toe ook met de Duitsers te willen samenwerken. Al onder Timmermans' voorganger Uri Rosenthal is begonnen met een grote bezuinigingsoperatie op de diplomatieke dienst.

undefined

Meer over