Nieuws

Bende ‘martelcontainer’ beraamde ook moord: ‘Ze moeten dood, tot hun hond toe’

Enkele verdachten in de strafzaak rond de martelcontainer in Wouwse Plantage wordt – naast plannen voor gijzeling en zware mishandeling – ook moord ten laste gelegd. Hoofdverdachte Roger P., alias Piet Costa, wilde volgens de aanklager minstens zeven liquidaties laten uitvoeren, waarbij familie en kinderen van vijanden niet hoefden te worden ontzien.

Rechtbanktekening van de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp waar een tussentijdse zitting in de strafzaak rond de zogeheten martelcontainer in Wouwse Plantage plaatsvond.  Beeld ANP
Rechtbanktekening van de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp waar een tussentijdse zitting in de strafzaak rond de zogeheten martelcontainer in Wouwse Plantage plaatsvond.Beeld ANP

In de zaak van de ‘martelcontainer’ staan tien verdachten terecht. De bende werd vorig jaar ontdekt dankzij de hack van EncroChat, waarmee criminelen heimelijk dachten te kunnen communiceren. Op basis van die berichten vond de politie afgelopen zomer in Wouwse Plantage zeecontainers die waren omgebouwd tot martelkamers.

De geluiddicht gemaakte containers waren onder meer voorzien van camerabewaking, een tandartsstoel, handboeien, een chemisch toilet, vingerklemmen, scalpels, klauwhamers, diverse tangen ‘bedoeld voor vingers en tenen’ aldus de aanklager, een vrieskist en er lagen politie-uniformen.

De officier van justitie baseert de nieuwe verdenking van voorgenomen moord op 57 duizend geanalyseerde berichten in cryptotelefoons van het gehackte Encrochat. Hij noemt nieuwe onderzoeksinformatie ‘huiveringwekkend’.

Zo kocht verdachte Dennis van D. (45) op Marktplaats een ‘mobiele operatietafel’ waarop bloedsporen zijn aangetroffen. De herkomst daarvan wordt nog onderzocht. Deze verdachte zocht ook op ‘gynaecologenstoelen’ op het internet. Hij vroeg een aanbieder van enkelbanden hoeveel setjes die had liggen, en wilde er dertig aankopen, aldus de aanklager. Ook zijn er volgens het OM spullen gevonden die geschikt zijn voor ‘waterboarding’, een beruchte martelmethode.

Hoofdverdachte Piet Costa is volgens het Openbaar Ministerie de opdrachtgever voor het bouwen van de martelcontainer. De officier citeerde enkele Encrochatberichten die aan hem en directe handlangers worden toegeschreven. ‘Iedereen gaat liggen, geloof me’, bezwoer P. in een bericht, waarmee hij bedoelde dat al zijn vijanden zouden worden gedood. ‘Ze moeten dood, tot hun hond toe’, zo luidt een ander bericht.

De aanleiding voor het optuigen van martelcontainers is volgens het OM een conflict over tientallen misgelopen miljoenen in een drugshandel-conflict. Een compagnon van Piet Costa, Ali Reza D., zou het geld hebben gestolen en ondergebracht in het Midden-Oosten. Met de gijzeling en marteling van D. was het volgens de officier de bedoeling het geld terug te krijgen.

Tot dusver beroepen de verdachten zich volgens de officier op hun zwijgrecht, ‘of ze liegen aantoonbaar’.

Meer over