Bende Leerdam 'deed alles voor Molukse zaak'

Wanneer Michael K. (27) 's ochtends naar zijn werk ging, realiseerde hij zich dat zijn maten gewoon thuis zaten en toch veel geld hadden....

Van onze verslaggever

DORDRECHT

De bende bestaat volgens justitie veertien leden. In wisselende samenstelling van ongeveer vier mannen ging de club, vrijwel geheel bestaande uit Molukkers, op zoek naar geld, drugs en juwelen. Ook leden die niet aan een overval meededen, deelden in de buit.

Vanaf augustus vorig jaar pleegde de bende 23 delicten. Michael K. was daarbij volgens justitie niet de meeloper waarvoor hij zich tegenover de rechtbank uitgaf, maar één van de organisatoren en leiders van de groep jonge criminelen.

Volgens sommige verdachten spaarde de bende geld voor een speciaal doel. Het zou gaan om een fonds dat het oude RMS-ideaal, een eigen republiek voor de Molukkers, wil laten herleven. Michael zei dat hij terug wil naar de Molukken en dat de overvallen 'daar ook mee te maken' zouden hebben. Maar verder zweeg hij.

Mr C. de Nooy, officier van justitie: 'Een politiek motief wordt er met de haren bijgesleept om interessant te doen.' In de groep is volgens haar wel gesproken over het besteden van de overvalbuit aan de Molukse zaak, maar daar is niets van terecht gekomen.

Michael, klein van stuk, keurig gekapte pikzwarte krullen en een klein baardje, gekleed in een fijn gesneden donkergrijs streepjespak: 'De groep bestond al voordat ik erbij kwam. Je wilt erbij horen, je wilt de spanning, de kick.'

Er was onder meer een brandstichting in een winkel in Leerdam. Eén van de verdachten had met de eigenaar 'nog een appeltje te schillen'. Er was een ripdeal in Almere: vier verdachten gingen wiet verkopen, maar op het moment dat het geld overhandigd zou worden haalden zij hun pistolen tevoorschijn en keerden met de drugs en vierentwintigduizend gulden huiswaarts. Een garagehouder en zijn vrouw in Schoonrewoerd werden mishandeld en beroofd.

Specialiteit van de bende van Leerdam was het overvallen van supermarkten. Onder meer de Plusmarkt in Leerdam, de Co-op in Culemborg en een De Boer-filiaal in Tilburg werden beroofd. De bendeleden hadden bivakmutsen over het hoofd, waren gekleed in trainingspakken en kwamen met getrokken pistolen de winkels binnen. Eén keer werd daarbij als dreigement in de grond geschoten.

De buit varieerde van een paar duizend tot twintigduizend gulden per keer. Meer geld haalde de bende op bij de nachtelijke overvallen op de casino's in Berg en Dal en Zaltbommel. Daar ging het beide keren om veertig- tot vijftigduizend gulden.

Bij een overval op de woningvan E. de Neef, een Gorinchemse juwelier, viel een doffe klap. De Neef was dood. Had er een schot uit een geweer met een geluidsdemper geklonken? Michael: 'Ik hoorde alleen maar een vallend lichaam.'

De Dordtse zakenman A. Hommel, met wie de bende drugszaken deed, werd door één van de leden koelbloedig vermoord. 'Echt smerig', aldus de Dordtse officier van justitie.

Behalve Michael K. stond dinsdag ook Justin L. (22) terecht. Deze jongen werd regelmatig ingeschakeld voor het vuile werk, maar was niet bij de moorden aanwezig. Omdat hij geen rijbewijs had, ging hij met een kornuit geld stelen bij een Rabobank in Tilburg, terwijl anderen in vluchtauto's wachtten. Hij heeft spijt: 'Ik heb er nachtenlang niet van geslapen.' Justin verklaarde dat hij onder druk meedeed. 'Bij ons Molukkers is het een eer deel uit te maken van de groep. Ik was bang voor represailles als ik zou stoppen.'

Vandaag en de komende dagen worden andere verdachten door de rechtbank gehoord. Volgende week gaat de officier van justitie straffen eisen en komen de advocaten aan bod.

Meer over