Ben van Berkel ontwerpt bruggen Leidsche Rijn

De nieuwe bruggen die in de volgende eeuw de oude stad Utrecht met de nieuwe stad Leidsche Rijn verbinden, worden gebouwd naar een ontwerp van Ben van Berkel....

Van onze verslaggever

UTRECHT

De twee stadsbruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal zullen pyloon-tuibruggen zijn, een 'pijler' waaraan de tuien ontspringen. Het bijzondere aan de eerste brug die gereed zal zijn, is de verdraaiing die tot uiting komt in de manier waarop de tuien aansluiten op de pyloon, en aan de vorm van het wegdek. Er werd door het projectbureau Leidsche Rijn gezocht naar een oriëntatiepunt en ook naar een meerwaarde voor het gebied, en dat werd gevonden in het ontwerp van Van Berkel. Die werkte overigens samen met een Brits ingenieursbureau en infrastructuurdeskundigen uit Nederland.

Vier ontwerpcombinaties deden aan de competitie mee, nadat de opdracht vorig jaar al Europees was aanbesteed, zoals het reglementair hoort. De eerste brug, de Papendorpse brug, moet in 2001 gereed zijn, als de eerste delen van de nieuwe stad ook zullen functioneren.

Meer over