Bemiddeling conflict cellencomplex Schiphol

De commissaris van de koningin in Noord-Holland, H. Borghouts, wil bemiddelen in het conflict over de sluiting van het detentiecentrum op Schiphol-Oost....

Borghouts (GroenLinks) was jarenlang secretaris-generaal van het ministerie van Justitie. Met steun van de gemeenteraad eist Hertog dat het cellencomplex begin deze week dichtgaat, maar minister Donner (Justitie) weigert het te ontruimen. Door een brand in het centrum kwamen eind oktober elf illegalen om het leven kwamen. Ondanks recente aanpassingen is de veiligheid in het centrum nog altijd niet gegarandeerd, meent de gemeente.

Ambtenaren van de gemeente Haarlemmermeer en het ministerie van Justitie overleggen maandagochtend op het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem over het conflict. Borghouts heeft dat zondagmiddag gezegd. Het gesprek begint om 08.30 uur.

Donner vindt het onverantwoord om het complex op korte termijn te sluiten, omdat er nog bolletjesslikkers in de cellen zitten. Overplaatsing zou te veel medische risico's opleveren. Volgens Hertog moet het echter mogelijk zijn om het centrum binnen enkele dagen te ontruimen, omdat de drugskoeriers in die periode van hun bolletjes af zijn en niet meer hoeven te blijven.

De burgemeester zei te verwachten dat de beslissing tot sluiting maandag definitief zal zijn. Op het moment dat het ministerie de formele beschikking binnen heeft, begint een termijn van 36 uur waarin het complex moet worden ontruimd, zo bleek vorige week al. Hertog zei echter dat hij dag en nacht altijd bereid is opnieuw met Donner over de kwestie te spreken, al moet hij wel rekening houden met de wens van de gemeenteraad om de boel te sluiten.

Hertog wees erop dat het detentiecentrum een tijdelijke voorziening is, die volgens afspraak in april volgend jaar dicht zou moeten. Daar moet Donner zich volgens Hertog aan houden. De gemeente Haarlemmermeer heeft al grond aangeboden voor de bouw van een permanent complex. Maar volgens de burgemeester vond de minister die grond te duur.

Minister Donner van Justitie wacht met ‘positieve belangstelling’ een eventuele bemiddelingspoging in het conflict rond de sluiting van het detentiecentrum op Schiphol-Oost af. Dat zei zijn woordvoerder zondag in een reactie op het aanbod van de commissaris van de koningin in Noord-Holland, H. Borghouts, om te bemiddelen tussen Donner en burgemeester Hertog van de gemeente Haarlemmermeer.

De zegsman van Donner benadrukte dat het ministerie van Justitie in de afgelopen periode altijd heeft opengestaan voor gesprekken over de kwestie. ‘Wij hebben de deur nooit dichtgedaan’, zei hij. Met steun van de gemeenteraad eist burgemeester Hertog dat het cellencomplex begin deze week wordt ontruimd, maar Donner weigert dat.

Meer over