Belterwiede decor van vroegste NK marathon

Voor de derde keer in twee jaar tijd binden de marathonschaatsers de strijd met elkaar aan bij de NK op natuurijs. De schaatsbond heeft het Overijsselse Belterwiede vastgesteld als locatie voor de donderdag te verrijden kampioenschappen.


De NK is de eerste grote wedstrijd voor de ijsvereniging. De toewijzing is ook goed voor een record: niet eerder kon een kampioenspak zo vroeg in het seizoen worden uitgereikt. Het oude record stond op 30 december, in 1995 en 1996.


Door de strenge vorstperiode werd maandag een ijslaag gemeten met een minimale dikte van 14 centimeter op het water nabij Meppel. Dat is nog een centimeter te weinig voor een NK, maar de KNSB verwacht dat het de komende dagen voldoende gaat vriezen om dat gat te dichten.


De marathonrijders die het 6 kilometer lange rondje verkenden, waren alvast enthousiast over het ijs. 'Ik heb geen scheur gezien', zei Martijn van Es. De mannen krijgen 100 kilometer te verduren, de vrouwen 70. Jorrit Bergsma en Maria Sterk verdedigen hun titel die ze in februari veroverden op het Zuidlaardermeer.


Meer over