nieuwsShell

Beloning Shell-baas Van Beurden verdubbeld tot 20,1 miljoen euro

Shell-baas Ben van Beurden heeft vorig jaar 20,1 miljoen euro aan salaris, bonussen en aandelen verdiend. Dat is ruim twee keer zoveel als de 9 miljoen die hij een jaar eerder kreeg. Dat meldt de olie- en gasmultinational in het jaarverslag dat donderdag verscheen. Volgens Shell is de beloning van de bestuursvoorzitter het gevolg van de uitstekende prestaties van het bedrijf in de afgelopen drie jaar (2016-2018).

Bestuursvoorzitter Ben van Beurden van Shell voor aanvang van de aandeelhoudersvergadering in het Afas Circustheater in Scheveningen. Beeld ANP
Bestuursvoorzitter Ben van Beurden van Shell voor aanvang van de aandeelhoudersvergadering in het Afas Circustheater in Scheveningen.Beeld ANP

Die prestaties vormen een belangrijk onderdeel van de beloning van Van Beurden. Vanwege de uitstekende cijfers krijgt de Shell-topman een groot bedrag in aandelen, legt Gerard Kleisterlee uit in een verklaring. De oud-topman van Philips gaat als commissaris bij Shell over de beloning van de top.

Kleisterlee wijst erop dat het basissalaris van Van Beurden vorig jaar met 1,6 miljoen euro nauwelijks is gestegen. De topman kreeg daarnaast in totaal 18,2 miljoen aan bonussen uitgekeerd. Met ruim drie ton pensioenbijdrage telt dat op tot een totale beloning van 20,14 miljoen euro.

Shell wijst er ook op dat niet alleen Van Beurden zelf, maar bijna eenvijfde van het Shell-personeel via een aandelenregeling meeprofiteert van de goede prestaties. Bovendien is Shell de grootste betaler van dividend (een uitkering voor de aandeelhouders) ter wereld, zegt de Brits-Nederlandse multinational. Die aandeelhouders moeten de beloning nog bespreken, op de aandeelhoudersvergadering van Shell op 21 mei. Vooral in het Verenigd Koninkrijk was er donderdag veel kritiek op de ruime verdubbeling voor Van Beurden. De aandeelhouders kunnen deze beloning niet meer tegenhouden. Ze mogen er alleen ‘adviserend’ iets over zeggen.

Koppeling aan klimaatdoelen

Shell wijst op de eerder aangekondigde maatregel dat beloning van de top ook gekoppeld gaat worden aan klimaatdoelen. Zo wordt het salaris al vanaf dit jaar niet alleen afhankelijk van de financiële prestaties van het bedrijf, maar ook van de uitstoot. Het energiebedrijf wil in 2021 een 2 tot 3 procent lagere CO2-uitstoot behalen, vergeleken met het niveau van 2016. Voor de lange termijn heeft Shell geen harde doelstellingen. De ambitie is om de CO2-uitstoot van de energieproducten te halveren in 2050.

Volgens Shell verdient de topman met zijn beloning nu 143 keer meer dan de gemiddelde werknemer van Shell – een verschil dat de ‘loonkloof’ wordt genoemd. Van Beurden lost met zijn 20,1 miljoen euro Nancy McKinstry af als best betaalde bestuursvoorzitter. De Amerikaanse topvrouw van informatieleverancier Wolters Kluwer verdiende jarenlang het meest. Haar beloning over vorig jaar kwam uit op 13,7 miljoen euro.

Meer over