Beloning baas Heineken 8,5 miljoen euro in 2012

Heinekenbaas Jean-François van Boxmeer beleeft financieel een uitstekend jaar. De overname van de Aziatische brouwer APB door Heineken vorig jaar levert hem een eenmalige speciale bonus op van 2,52 miljoen euro. Verder ontvangt de bestuursvoorzitter van de bierbrouwer, naast een salarisverhoging van bijna 10 procent dit jaar, ook nog een 'aanblijfbonus' van 1,5 miljoen euro bij zijn herbenoeming.

AMSTERDAM - Dat blijkt uit het jaarverslag van Heineken over 2012. Van Boxmeer verdiende vorig jaar een vast salaris van 1,05 miljoen euro, dat dit jaar wordt verhoogd naar 1,15 miljoen. De Belgische topman ontving daarnaast nog een kortetermijnbonus van 1,36 miljoen euro en een langetermijnbonus in aandelen, die bij de slotkoers van afgelopen vrijdag goed is voor 1,4 miljoen euro. Een aandelenbonus ter waarde van 680.610 euro maakt het pakket compleet. Inclusief de bonussen voor de overname en voor het aanblijven als bestuursvoorzitter komt de beloning van Van Boxmeer over vorig jaar uit op 8,51 miljoen euro.

Het extraatje voor het aanblijven als bestuursvoorzitter is opmerkelijk. Het is voor zover bekend de eerste keer dat zo'n zogeheten 'retentiebonus' in Nederland wordt uitgekeerd. Meestal wordt bij de herbenoeming volstaan met een salarisverhoging. Die krijgt Van Boxmeer ook, met een verwijzing naar wat topmannen in vergelijkbare bedrijven verdienen. Imtech-topman René van der Bruggen kreeg in 2009 van de commissarissen wel een special arrangement om langer aan te blijven. Vorige week werd bekend dat hij op eigen verzoek alsnog met pensioen gaat, nadat de technisch dienstverlener grote problemen in Polen en Duitsland bekend had moeten maken.

Heinekenbaas Van Boxmeer krijgt zijn 1,5 miljoen euro in aandelen pas in 2015. De bonus vervalt bij ontslag en kan worden teruggehaald. Zo'n 'clawback' geldt ook voor de ruim 2,5 miljoen euro bedragende speciale bonus voor de overname in Azië. Heineken kocht APB voor 3,6 miljard euro. De overname werd bejubeld, maar of het een succes wordt, moet nog blijken. Onduidelijk is onder welke voorwaarden Van Boxmeer deze overnamebonus zou moeten inleveren. De aandeelhouders moeten nog met de beloning instemmen.

undefined

Meer over