Bellen met Willem: 'Ik vraag me af of Bosz Dortmund kampioen kan maken'

Peter Bosz verlaat Ajax en tekent een tweejarig contract bij Borussia Dortmund. Dat hebben beide clubs vanmiddag bekendgemaakt. Onenigheid binnen de technische staf zou volgens De Telegraaf, het Algemeen Dagblad en Voetbal International een van de redenen voor zijn vertrek zijn. Hoog tijd om met voetbalverslaggever Willem Vissers te bellen.

Peter Bosz in overleg met zijn technische staf bij Ajax. Beeld ANP
Peter Bosz in overleg met zijn technische staf bij Ajax.Beeld ANP

Het lijkt erop dat Bosz na één succesvol jaar alweer vertrekt. Hoe kan dat?

Zijn vertrek is vreemd, omdat hij na de verloren Europa League-finale nog zei te blijven en hoopte dat de selectie bij elkaar zou blijven. Ik wist wel dat het niet helemaal boterde tussen Bosz en Hendrie Krüzen en de andere assistenten. Als de verhalen over de onenigheid binnen de technische staf kloppen, is het gek dat de clubleiding niet voor Peter Bosz gaat staan, maar kiest voor zijn ondergeschikten; Dennis Bergkamp en de andere assistent-trainers. Tenzij de leiding zelf klaar is met Bosz.

Waarom zou de clubleiding de positie van de assistenten belangrijker vinden dan die van een succesvolle hoofdcoach?

De fluwelen revolutie begon ooit met Johan Cruijff, Wim Jonk en Dennis Bergkamp. Maar inmiddels is Cruijff gestorven en Jonk met ruzie vertrokken en dus is Bergkamp de laatste cultuurbewaker. Hij is ook de brug tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal, blijkbaar is dat belangrijker. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat de ruzie erbij wordt gesleept, terwijl Bosz het aanbod van Dortmund kreeg en zelf heel erg graag wil. De ware achtergrond weten we pas als iedereen zich heeft uitgesproken en zelfs dan blijft het misschien onduidelijk.

De fluwelen revolutie begon met Dennis Bergkamp, Johan Cruijff en Wim Jonk in de hoofdrol. Beeld ANP
De fluwelen revolutie begon met Dennis Bergkamp, Johan Cruijff en Wim Jonk in de hoofdrol.Beeld ANP

Juist bij Bosz zou je kunnen zeggen: hij heeft de Cruijff-cultuur er met zijn aanvallende spel ingeslepen.

Ja, Bosz heeft het Ajax-spel teruggebracht. Daarom zou ik Bosz ook altijd aan zijn contract hebben gehouden. In het begin ging het heel moeizaam, totdat hij in oktober en november zijn juiste opstelling vond. Dat bleek te laat om kampioen te worden, maar in de Europa League haalden ze met mooi spel en wat geluk de finale. Ik zou dan zeggen: ga met die trainer door, zorg dat je kampioen wordt en kom weer ver in Europa.

Bosz was volgens velen de man die het weer leuk maakte om naar Ajax te kijken. Hoe moet dat nu verder?

Trainers als Roger Schmidt (ontslagen bij Bayer Leverkusen) of Thomas Tuchel (ontslagen bij Borussia Dortmund) zijn types die ook zo dwingend naar voren spelen. Maar het is de vraag of Ajax wel een Duitse trainer wil en niet gewoon kiest voor veiligheid met Ron Jans of Erik Ten Hag. Ik zou het wel spectaculair vinden als ze Roger Schmidt nemen. Dat vond ik ook al een geschikte kandidaat om bondscoach te worden.

Het is niet de eerste keer dat Bosz zijn club vroegtijdig verlaat. Hoe zou je zijn trainerscarrière tot dusver typeren?

Bij Maccabi Tel Aviv vertrok hij na een half jaar, omdat hij naar Ajax kon. Bosz is een eigenzinnige trainer, die overal hetzelfde aanvallende voetbal wil spelen. Maar daar heeft hij betrekkelijk weinig prijzen mee gepakt: bij AGOVV werd hij amateurkampioen en met Heracles promoveerde hij naar de Eredivisie, maar verder heeft hij niets gewonnen. Wat dat betreft, past hij wel bij Dortmund, want dat wordt ook vaak tweede. Hun beleid is: aanvallend en spectaculair spelen met jonge, talentvolle voetballers. Dat kan Bosz daar zeker brengen, maar het is de vraag of dat genoeg is voor het kampioenschap. Bayern München heeft Dortmund overvleugeld en is al jaren oppermachtig.

Moet de Ajax-fan bang zijn dat Bosz de topspelers meeneemt naar Dortmund?

Hij zal misschien een poging wagen, maar dat kan hij eigenlijk niet maken. Ajax kan bovendien heel hoge bedragen vragen voor spelers; iemand als Kasper Dolberg is bijvoorbeeld onnoemelijk duur. Dortmund kan veel uitgeven aan spelers, maar heeft geen oneindig budget. Ik denk dus dat dat wel meevalt.

null Beeld Volkskrant Graphics
Beeld Volkskrant Graphics

Lees verder

'De liefde in het voetbal gaat bijna altijd door de portemonnee'. Waarom Willem Vissers de transfer van Peter Bosz verafschuwt.

Ajax haalde dit jaar na 21 jaar weer eens de finale van een Europees clubtoernooi. Hoe kregen de Amsterdammers dat voor elkaar? Het succes van Peter Bosz in vijf redenen ontleed.

Meer over