Bella birra

Bij Italië denk je niet direct aan bier. Toch stikt het er van de ambachtelijke brouwerijen en is er volop smakelijk bier.

Raymond van der Laan
null Beeld x
Beeld x

Italië is momenteel een van de opwindendste bierlanden. Vanuit de kennis van het bierbrouwen, opgedaan in België, Duitsland en Engeland, geven de Italiaanse brouwers een nieuwe invulling aan het begrip bier. Vaak doen ze dat met regionale ingrediënten zoals kastanjes, druivenmost of kruiden, vruchten en planten. Een voorbeeld is de tripel van de trappistenbrouwerij Tre Fontane in Rome die met eucalyptusbladeren wordt gebrouwen.

Italië kent nu circa duizend brouwerijen of brouwfirma's (brouwers zonder eigen brouwketels). Bijna drie keer zo veel als Nederland. Ook in dorpjes zijn bierbars, en bij de kruideniers en enotheken is prima bier te krijgen.

Het bezoeken van een bierfestival is een feest. Eten en fantastische bieren gaan daar hand in hand, bijvoorbeeld op Villaggio della Birra nabij Siena (september) en EurHop in Rome (oktober). Proef de crossovers tussen wijn en bier van Barley, de bieren van spontane gisting van brouwerij LoverBeer of de bieren met hars van Foglie d'Erba.

Hier zijn vijf mooie Italiaanse bieren op een rij gezet. Raadpleeg uw bierspeciaalzaak voor de verkrijgbaarheid.

Toccalmatto Re Hop

Bruno Carilli is een van de koningen van het Italiaanse bier. Zijn voorliefde voor het stevige maar gebalanceerd gebruik van hop komt in deze 'koningshop' fantastisch tot zijn recht. Re Hop is een pale ale die fijn wegdrinkt dankzij de beschaafde neus van citrus en een fijn evenwicht tussen bitter- en aromahoppen. In de regio Emilia-Romagna, waar al zoveel bekende Italiaanse heerlijkheden vandaan komen, voegt Toccalmatto er een aan toe.

undefined

Birrificio Italiano Tipopils

Hét bier van deze mede-grondlegger van de Italiaanse craftbierbeweging is een prachtige pilsner. In de jaren negentig nam Agostino Arioli samen met onder andere Teo Musso van Baladin het voortouw in het tot leven wekken van de Italiaanse bierwereld. Tipopils staat symbool voor die tijd: badend in goudgeel renaissancelicht ontpopt zich onder een wolk van landelijke geuren een charmant bier, vol van een heldere hopsmaak, die lang in de keel nagalmt.

undefined

null Beeld x
Beeld x

Elav Punks do it Bitter

Men neme een vervallen boerderij bij Bergamo om daar een brouwerij te beginnen en legt daar hop- en graanvelden aan om te voorzien in grondstoffen. Dat is Italiaanse agricultuur op zijn best. Nu al kunnen we genieten van deze Engelse pale ale: ongefilterd, koperkleurig bier met een toegankelijke body en hoppige pit, met behoud van de moutsmaak.

Birra del Borgo Keto Reporter

Nog zo'n brouwer die traditioneel bier als startpunt gebruikt. Leonardo Di Vincenzo van Birra del Borgo, tussen Rome en Pescara, deinst niet terug voor het gebruik van gentiaanwortel of zelfs tabak in zijn bieren. Deze porter is gemaakt met Kentucky-tabak uit Toscane. In de geur is die subtiel aanwezig, de smaak is donkerbruin, droog, met zwemen zoethout.

null Beeld x
Beeld x

Brewfist Spaghetti Western Imperial Stout

Brewfist uit Codogno maakt bieren die ertoe doen. Loeistrakke (black) IPA's, saisons en porters. De Spaghetti Western is een stout die onder de optrekkende kruitdampen van de colts een diepe geur van chocolade en koffie prijsgeeft. Wildwestbier, met een ruige smaak van gebrande mout op de voorgrond.

r.vanderlaan@volkskrant.nl

null Beeld x
Beeld x
Meer over