Belgrado wil praten met Tsjernomyrdin

Vandaag worden de Russische bemiddelaar Tsjernomyrdin en misschien ook zijn westerse evenknie, de Finse president Ahtisaari, in de Joegoslavische hoofdstad Belgrado verwacht....

APAFP en Reuters

De NAVO stuurde gisteren twee Servische soldaten terug naar Joegoslavië, die vorige maand krijgsgevangen waren gemaakt door het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK). Het Amerikaanse ministerie van Defensie ontkende overigens dat hun vrijlating was bedoeld als een beloning voor de vrijlating van drie Amerikaanse krijgsgevangenen, of als een gebaar van goede wil in de richting van president Milosevic. Volgens Washington houdt men zich alleen aan de internationale regels voor de behandeling met krijgsgevangenen.

Tsjernomyrdin - en volgens OVSE-voorzitter Vollebaek ook Ahtisaari - komen vandaag in Belgrado praten over het vredesplan van de G8 (de zeven rijkste landen plus Rusland). Volgens dat plan moeten alle Servische troepen in Kosovo plaatsmaken voor een internationale troepenmacht, die ervoor moet zorgen dat de verdreven Albanezen veilig kunnen terugkeren naar een autonoom - maar niet onafhankelijk - Kosovo.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Belgrado noemde het G8-plan gisteren 'een element voor een vredesplan, en daarvoor staan we open, al maken we wel enig voorbehoud'. Volgens woordvoerder Nebojsa Vujovic is Belgrado bereid afspraken te maken 'op basis van de territoriale integriteit en soevereiniteit van de Federale Republiek Joegoslavië en op basis van onze vitale staatsbelangen'.

Maar de luchtaanvallen van de NAVO gingen onverminderd door. Volgens de Joegoslavische media is daarbij een 72-jarige vrouw om het leven gekomen. De NAVO is bovendien bezig zijn luchtvloot te versterken. Nog deze maand arriveren er in Italië 18 Amerikaanse A10-gevechtsvliegtuigen die tegen tanks kunnen worden ingezet. En de bases in Turkije krijgen er nog 72 F15's en F16's bij.

NAVO-woordvoerder Jamie Shea zei dat de Servische troepen in Kosovo burgers dwingen massagraven te openen en de doden op andere plaatsen te begraven. Volgens Shea willen de Serviërs op die manier de sporen uitwissen van de massamoorden op etnische Albanezen.

Volgens de Amerikaanse gezant voor onderzoek naar oorlogsmisdaden, David Scheffer, worden in Kosovo 225 duizend mannen vermist. Scheffer schatte het aantal gedode burgers op minimaal vijfduizend.

Meer over