Belgische regering verliest twee ministers

Het ziet ernaar uit dat de Belgische regering onder leiding van de Franstalige socialist Elio Di Rupo twee ministers verliest. De twee ministers, Paul Magnette en Vincent Van Quickenborne, maken grote kans burgemeester van respectievelijk Charleroi en Kortrijk te worden.

De nieuwe post is voor Magnette een uitgemaakte zaak. De huidige minister van Overheidsbedrijven, wetenschapsbeleid en ontwikkelingssamenwerking werd in het Waalse Charleroi met overmacht gekozen. Di Rupo's partijgenoot heeft al aangegeven waarschijnlijk in december de regering te verlaten.

Van Quickenborne is nog niet helemaal zeker van de sjerp in Kortrijk, maar door het sluiten van een tactisch akkoord zijn zijn kansen groter geworden. De huidige minister van Pensioenen wist namelijk met de Vlaams-nationalisten (N-VA) en de socialisten (sp.a) een coalitie te vormen. Daardoor komt de grootste partij in de stad, het christendemocratische CD&V die nu de burgemeester levert, buitenspel te staan en lijkt de kans groter te worden dat de liberaal Van Quickenborne burgemeester wordt.

Burgemeesterspost
Meer ministers gingen voor een burgemeesterspost. De premier zelf werd opnieuw gekozen tot de eerste burger van Bergen (Mons), maar zal net als hiervoor een tijdelijk vervanger aanwijzen om de dagelijkse taken over te nemen. Net als de huidige minister van Defensie Pieter De Crem. Hij werd met overmacht in Aalter opnieuw gekozen tot eerste burger. Ook hij heeft een plaatsvervanger en zal in de regering blijven.

Minister Laurette Onkelinx van Sociale zaken en Volksgezondheid ging voor het burgemeesterschap in de Brusselse gemeente Schaarbeek, maar de socialiste verloor. Evenals de liberale Annemie Turtelboom, de minister van Justitie, die in Antwerpen verkiesbaar was maar de Vlaams-nationalist Bart De Wever zag winnen.

Veel andere ministers waren voor hun partij lijstduwer tijdens de afgelopen zondag gehouden gemeenteraadsverkiezingen.

Meer over