Belgische politie drijft woeste cipiers met traangas uit ministerie

Betogende cipiers en vakbondsmensen zijn dinsdagochtend het Belgische ministerie van Justitie in Brussel binnengedrongen. Volgens de VTM brak de groep een deur open en richtte vernielingen aan in het gebouw. De politie heeft de betogers met traangas uit het gebouw gedreven.

Redactie
Een betogende cipier bekogelt een Belgisch overheidsgebouw. Beeld afp
Een betogende cipier bekogelt een Belgisch overheidsgebouw.Beeld afp

De menigte van ruim duizend mensen betoogt voor meer loon, meer personeel en betere arbeidsvoorwaarden. De cipiers zijn bovendien al drie weken in staking. De Morgen meldt dat de actie op initiatief was van de Franstalige vakbonden, maar intussen steun krijgt uit alle sectoren.

De groep bekogelde het hoofdgebouw van het Belgische kabinet met eieren en klein vuurwerk. Vervolgens liepen de betogers richting het gebouw van Justitie even verderop, waar ze de hoofddeur forceerden. Op beelden is te zien dat de politie de betogers vervolgens hardhandig naar buiten werkte.

Journalisten belaagd
Onder meer meubels, apparaten en telefoons zijn naar buiten gegooid. Er zouden ook journalisten zijn belaagd. Vakbondsleden pakten de camera's van aanwezige verslaggevers af.

'We zijn hier om te zeggen dat ze ons moeten geven wat we willen', zei vakbondsvoorman Michels Jacobs tijdens de betoging. 'Als ze dat niet snappen moet je maar eens naar de solidariteit hier in de straat kijken.'

Lees ook

In de Belgische gevangenissen dreigt een onhoudbare situatie te ontstaan nu gevangenispersoneel staakt uit protest tegen bezuinigingen. Gedetineerden verzetten zich tegen de slechte omstandigheden. (+)

De stakingen en protesten bestaan onafhankelijk van elkaar, maar duiden op een grote malaise in het gevangeniswezen, zegt criminologe Kristel Beyens van de Vrije Universiteit Brussel. (+)

Binnengedrongen cipiers in het ministerie van Justitie. Beeld belga
Binnengedrongen cipiers in het ministerie van Justitie.Beeld belga
Een confrontatie tussen betogers en de politie. Beeld belga
Een confrontatie tussen betogers en de politie.Beeld belga
Meer over