Belgische gemeenten schrappen uitkering Syriëgangers

Verschillende Belgische gemeenten hebben inwoners die in Syrië vechten uit hun bevolkingsregister geschrapt. De Syriëstrijders hebben daardoor niet langer recht op een uitkering. In Antwerpen is ook de bijstandsuitkering van de echtgenote van een jihadist stopgezet. Dat meldden de Belgische media maandag.

VAN ONZE CORRESPONDENTE LEEN VERVAEKE

BRUSSEL - De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) kondigde in juni aan dat hij de geldkraan zou dichtdraaien voor Syriëstrijders. Nu voegen hij en andere gemeenten de daad bij het woord. Antwerpen schrapte zo'n dertig inwoners uit het bevolkingsregister, Vilvoorde zeven en Maaseik drie. Lokale politiekorpsen controleren of potentiële Syriëstrijders nog op hun officiële adres wonen.

Na de schrapping uit het bevolkingsregister kunnen de jihadisten niet langer aanspraak maken op een WW-uitkering of bijstandsuitkering. Ouders van minderjarige Syriëstrijders verliezen hun kindergeld. Sowieso kunnen Belgen hun uitkering kwijtspelen als ze onvoldoende solliciteren, maar die procedure duurt erg lang. Door de schrapping verliezen de jihadisten hun uitkering sneller.

Echtgenote

De maatregel komt er nadat Antwerpse instanties hadden gemerkt dat een aantal jihadisten af en toe de grens met Turkije overstak om hun WW-uitkering te incasseren. Vermoed wordt dat zelfs gesneuvelde jihadisten hun uitkering blijven ontvangen. 'De overheid moet de jihad in Syrië niet subsidiëren', zei de woordvoerder van De Wever in de Gazet van Antwerpen.

In Antwerpen werd ook de bijstandsuitkering stopgezet van de echtgenote van Saïd M'nari, een kopstuk van Sharia4Belgium en jihadist in Syrië. M'nari (35) trok in mei naar het Syrische front, waarna zijn WW-uitkering werd ingetrokken. Zijn vrouw, die met drie jonge kinderen in een sociale woning leeft, kreeg sindsdien een bijstandsuitkering van ongeveer 1.000 euro per maand.

De vrouw verliest die uitkering nu omdat ze drie keer weigerde om onderhoudsgeld van haar echtgenoot af te dwingen. Ze weigerde ook Nederlands te leren of werk te zoeken. Die voorwaarden gelden ook voor andere uitkeringsgerechtigden.

Bedelstaf

Volgens Marco Laenens (N-VA), voorzitter van de Antwerpse bijstandsinstantie OCMW, dreigt de vrouw niet aan de bedelstaf te komen. 'We hebben aanwijzingen dat ze door bepaalde groepen financieel wordt gesteund.' Hij vindt niet dat Antwerpen te hardvochtig optreedt. 'Wie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Rusland ging vechten, is hier naderhand ook niet met open armen onthaald.'

De Belgische gemeenten ontvangen nog steeds signalen dat jongeren naar Syrië vertrekken. Bij hun terugkeer naar België zullen de geschrapte jihadisten zich opnieuw in hun gemeente moeten inschrijven. Afhankelijk van hun daden in Syrië zullen ze dan opgepakt worden of een vorm van opvang krijgen.

undefined

Meer over