Belgisch pensioen straks niet meer met de post

Belgische postbodes bellen nog altijd maandelijks bij een op de vijf gepensioneerden aan om hun uitkering handje contantje te bezorgen....

Nog altijd betalen Belgische postbodes maandelijks 315 duizend pensioenen uit, ofwel anderhalve uitbetaling per postbode per dag. In 1996 werd 40 procent van alle pensioenen contant betaald, nu is dat 20 procent.

Maar de betaling is risicovol. Postbodes en postkantoren worden geregeld op betaaldag overvallen. Het afgelopen decennium werden jaarlijks zo'n 150 postbodes beroofd.

De Belgische gepensioneerden die hun geld nog laten bezorgen, krijgen een brief met de uitleg dat een banktransactie veiliger is en ook gratis, ze deelde minister Frank Vandenbroucke mee. Bovendien worden de pensioenen vanaf komende maand acht dagen eerder per bank uitbetaald dan door de postbode gebracht. Ook thuis wachten op de postbode wordt verleden tijd door de 'moderne' aanpak.

Bestuursvoorzitter Johnny Thijs van De Post benadrukt dat oudere mensen die slecht ter been zijn of afgelegen wonen, niets wordt verplicht. 'Zij kunnen beroep blijven doen op betaling van de post. Wat we doen is faciliteiten aanbieden.' Thijs van De Post is content met de overheidscampagne. 'Het probleem is heel abrupt op onze agenda gekomen toen twee jaar geleden op dag zeven overvallen werden gepleegd. Vanaf die dag zijn we de overheid gaan overtuigen dat automatische betalingen aantrekkelijker moeten worden', zegt hij.

'Deze actie van de minister past perfect in de maatregelen die wij nemen.'

Meer over