'Belgisch bedrijf spil in Duits vleesschandaal'

Een aanzienlijk deel van de 150 ton bedorven vlees die in Duitsland in döner kebab werd verwerkt, is doorverkocht door een bedrijf uit Brugge....

Duitsland is sinds vorige week in de ban van het grootste voedselschandaal in het land ooit. Zeker 150 ton rot vlees werd tegen grove winst verkocht aan kebabzaken en opgegeten door consumenten. De fraude, zo blijkt nu, gebeurde met de medewerking van Madigro uit Brugge, een voedingsbedrijf dat ook slachtafval verhandelt.

Volgens het Duitse weekblad Stern werd in juli dit jaar in Duitsland ruim 20 ton afgekeurd vlees van de firma Sonac in Bad Bramstedt naar het slachthuis Wertfleisch in Wertingen getransporteerd. Dat had niet mogen gebeuren, want de Europese Unie ziet streng toe op het gescheiden houden van afgekeurd vlees en vlees voor menselijke consumptie.

In Duitsland lukte het dankzij een administratieve ‘omweg’ langs België. Sonac verkocht het afgekeurde vlees aan Madigro, dat het enkeledagen later weer verkocht aan de firma Wertfleisch. Daarna kwam het vlees bij talloze kebabhandelaars in Berlijn terecht.

De echtgenoot van Agnes Bruyninckx, Freddy Bruyninckx, zegt dat hij niet kon weten dat het afgekeurde vlees in de Duitse consumptieketen zou terechtkomen.

Meer over