BELGIE

De Braziliaanse Lygia Clark (1920-1988) werd in de loop van haar kunstenaarsbestaan steeds extremer. Ze begon met schilderen, maar langzaamaan werd haar werk steeds sculpturaler....

Antwerpen

Antwerpen staat deze zomer onder meer in het teken van de fotografie. Tot en met 13 september op vier locaties de tentoonstelling ID entiteit, een zoektocht naar het zelfbeeld van de mens. In het Museum voor Fotografie (Waalse kaai), het Museum voor Hedendaagse Kunst (MuHKA), het Hessenhuis en Elzenveld.

16 Small installations is een tentoonstelling van Ilya Kabakov in het Mukha, t/m 23 augustus.

In Lokaal 01 (Verbrande Entrepotstraat 9) t/m 25 juli een tentoonstelling van de Noor Viel Bjerkeset Andersen, in het kader van de Zomer van de fotografie.

Boechout

Van 30 juli tot en met 2 augustus in Boechout voor de 23ste maal het Sfinks Festival. Daniella Mercury uit Brazilië en haar band spelen sambapop met een hoog feestgehalte, vier zangeressen uit Japan die zich Nenes noemen zingen ontroerende liedjes begeleid door traditioneel Japanse en elektrische instrumenten. Extra Musica uit Kongo-Brazzaville speelt stevige rumba-rock en Monique Seka uit Ivoorkust mengt West-Afrikaanse popmuziek met Antilliaanse zouk. Eleftheria Arvanitaki brengt Griekse rembetika en Wimme uit Lapland steekt de traditionele strotzang van het Sami-volk in een ambient jasje. Een 32-koppig ensemble van het Indonesische eiland Bali brengt zinderende gamelanmuziek en oogstrelende dans. Tel. 00.32.34556944; www.sfinks.be

Brussel

In het Paleis voor Schone Kunsten een tentoonstelling van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge (1955). Hij maakt tekeningen en grafiek, is acteur, filmregisseur en scenarist. Deze eerste operaproductie (Monteverdi's 'Il Ritorno d'Ulisse') is een combinatie van poppentheater en tekenfilm. Kentridge's werk is doordrongen van de Zuid-Afrikaanse sociale en politieke realiteit, t/m 23 augustus.

Gent

In het Star Building t/m 31 juli nog het '10 Days Of Techno'-festival. Met onder meer Soundsystem (vandaag), Slam, T Quest (vrijdag), Alex Reece, Fred Nasen (zaterdag), Paid, Dave Clarke (zondag), Trish, Jeff Mills (maandag).

Meaning is Moist is een tentoonstelling van Suchan Kinoshita in het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst. Tot en met 31 juli.

La Louvière

De Rotterdamse kunstenaar Paul van Eerden heeft met de tentoonstelling Sorti du labyrinthe?, waarin outsiderkunst naast kunst van reguliere kunstenaars wordt getoond, niet de bedoeling kunsthistorische dwarsverbanden te leggen. Veeleer wil hij een intuïtieve vergelijking maken. Werk van o.a. Cyrus Dubray, Tobias Gerber, Armand Simon en George Robèr. In Musée Lanchelevici, Place Communale, tot en met 26 juli.

Meer over