BELGIE

Voor de vierde keer in Aalst een papierbiënnale Beeld/ Taal, die uit drie onderdelen bestaat: in het Oud-Schepenhuis Cartoon/ Kunst met werk van Glen Baxter en Benoît Van Innis, in de Werf Kunst/ Taal met werk van Joseph Semah, Amikam Toren en Till Velten en in het museum Oud-Hospitaal Beeld/...

Aalst

Antwerpen

Het Zuidelijk Toneel speelt 'Romeo en Julia' in de regie van Ivo van Hove, t/m 25 september in deSingel. Informatie: tel. 00.32.3.2482828.

Op 24, 25 en 26 september presenteert de nieuwe Antwerpse toneelvoorziening Het Toneelhuis - voortgekomen uit een samengaan van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg en Blauwe Maandag - in de Bourlaschouwburg De wereldverbeteraar van Thomas Bernhard door De Paardenkathedraal. Een opzienbarende regie van Dirk Tanghe. Informatie: tel. 00.32.3.2248844.

In de Paleizenstraat 42, op 26 en 27 september, 3 en 4 oktober tussen 14 en 18 uur (op 25 september en 2 oktober van 16 tot 20 uur), de tentoonstelling Belgacomyoungart, met werken van de afgestudeerden van de hogeschool voor de kunsten in Vlaanderen, Brussel, Wallonië, Zuid-Nederland en Frans-Vlaanderen.

Il Trovatore is de nieuwe productie van De Vlaamse Opera, in regie van Christopher Alden en onder muzikale leiding van Marc Piollet. Op 24, 26, 29 september, 2, 4 en 7 oktober in de Vlaamse Opera.

Een dubbeltentoonstelling van Panamarenko: in galerie Ronny van de Velde, IJzerenpoortkaai 3, zijn 'Zip Bangalore' en 'Scotch Gambit' en prenten (t/m 1 november) en in Rossaert, Nosestraat 7, Archaeopterri I, II & III (t/m 24 oktober).

Ter gelegenheid van de verschijning van het architectuurjaarboek voor Vlaanderen wordt er in deSingel, Desguinlei 25, een expositie over de beste gebouwen van het afgelopen jaar gehouden, t/m 18 oktober.

Op het terrein van het openluchtmuseum voor beeldhouwkunst, Middelheim, een grote installatie van de Amerikaanse kunstenares Jessica Stockholder. Ze gebruikte auto's, verwarmingstoestellen, zwembaden en heeft bomen en grasperken een kleur gegeven, t/m 15 november.

In het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven (Minderbroedersstraat 22) De schrijver en zijn biotoop, schrijversportretten van Carine Demeter, t/m 26 september.

Brugge

Van Hans Memling tot Pieter Pourbus bestaat uit meer dan tweehonderd kunstwerken uit de zestiende eeuw, Tot en met 6 december in het Memlingmuseum/Oud Sint-Janshospitaal aan de Mariastraat 38. Reserveren niet verplicht maar wel aan te raden, tel 00.32.50446644.

Brussel

In het Paleis voor Schone Kunsten de poëtische videofilms van Yves Vanpevenaege, in combinatie met zijn installaties, t/m 18 oktober. Tel. 00.32.2.5078466.

Gent

In het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst het werk van de Israëlische hedendaagse kunstenaar Moshe Ninio, t/m 15 oktober.

Leuven

In de Predikheren- en de Sint-Pieterskerk een tentoonstelling over Dirk Bouts (ca. 1410-1475), 'een Vlaams primitief te Leuven', t/m 6 december.

Luik

In Salle Saint-Georges, Féronstrée 86, vanaf vandaag tachtig werken van Marc Chagall, t/m 20 december.

Otegem

In DeWeer Art Gallery, een installatie van Maquette (Dirk Hendrikx & Matthew Stokes), t/m 5 oktober.

Tervuren

Het tweede gezicht in het Afrikamuseum bestaat uit zo'n 150 maskers uit West-Afrika, t/m 29 november.

Meer over