BELGIE

AntwerpenIn het openluchtmusem voor beeldhouwkunst Middelheim, Middelheimlaan 61, een tentoonstelling van sculpturen en tekeningen van de Brit Henry Moore, t/m 15 augustus....

Op de tentoonstelling TroubleSpot.Painting gaat het om de stelling dat de schilderkunst andere media heeft beïnvloed, en niet andersom. Tot en met 20 augustus in het Museum voor Hedendaagse Kunst en het NICC. Tel. 00.32.3.2385960.

Een groot overzicht van schilderijen van de Vlaamse schilder Antoon van Dyck (1599-1641) t/m 15 augustus in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten; landschapstekeningen van Antoon van Dyck in het Rubenshuis t/m 20 augustus; prenten van Antoon van Dyck in Museum Plantin-Moretus, t/m 20 augustus. Reserveren via de Van Dyck-lijn, tel. 00.32.70.233799.

In het Muhka, Leuvenstraat, een tentoonstelling van Alex Vermeulen, een kunstenaar die met schaalmodellen van zijn beelden naar New York ging om daar de reacties van New Yorkers vast te leggen op video. Tot en met 13 juni.

Brussel

Galerie Xavier Hufkens, Sint-Jorisstraat 6-8, presenteert werk van Barry Flanagan, 3 juni t/m 4 september.

De Amerikaan John Waters maakt niet alleen films ('Cry Baby', 'Pink Flamingo') maar is tevens kunstenaar. Hij heeft foto's gemaakt van Hollywood-films op tv. Door de foto's in een andere volgorde te plaatsen levert hij commentaar op deze films, een proces dat hij redirecting Hollywood noemt. My Little Movies van John Waters in Aeroplastics, Blanchestraat 32, t/m 19 juni (wo-za 13-19 uur).

Het Centre d'Art Contemporain, Avenue des Nerviens 63, toont werk van vier kunstenaars uit Tunesië: Habib Bouabana, Rafik El Kamel, Ahmed Hajeri en Gouider Triki. Tot en met 12 juni. Tel. 00.32.2.7350531.

Paleis voor Schone Kunsten: Andy Warhol: a Factory is een grote tentoonstelling waarin een aardig compleet beeld geschetst wordt van deze meest geroemde Amerikaanse pop-artkunstenaar, t/m 19 september.

Jan Hoet zocht vijf kunstenaars uit die zich verhouden tot het thema kunst en leefmilieu. Dat resulteerde in een tentoonstelling en een publicatie onder de titel Umwelt/Umfeld. Op de tentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten werk van Joseph Beuys, Panamarenko, Bjarne Melgaard en Stan Douglas, t/m 13 juni.

Deurle

Museum Dhondt-Dhaenens, Museumlaan 14, presenteert glassculpturen en tekeningen van Anthony Cragg, t/m 18 juli.

Gent

Onlangs ging in het Citadelpark het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) open. Als openingstentoonstelling wordt de collectie hedendaagse kunst, waarin Panamarenko, Marcel Broodthaers en Joseph Beuys een belangrijke plaats innemen, in een nieuwe opstelling getoond. Informatie: Tel. 00.32.70.345678.

Oostende

In het Museum voor Schone Kunsten de tentoonstelling Ensor. De verzameling van het Museum voor Schone Kunsten, t/m 30 augustus; James Ensor-Stephane Mallarmé is een tentoonstelling over de dichtbundel van Stéphane Mallarmé die werd 'verlucht' door James Ensor, t/m 30 juni.

Meer over