BELGIE

In het Diamantmuseum, (Lange Herentalstraat 31-33) zijn Indische juwelen samengebracht, afkomstig van privécollecties. De meeste juwelen dateren uit de 18de en 19de eeuw, de late jaren van de Mogol-periode (1526-1858)....

Antwerpen

Het optreden in deSingel van de grote jazzformatie 8 Bold Souls van saxofonist Edward Wilkerson is vervroegd naar 17 mei.

Out of Senses in het Museum voor Hedendaagse Kunst (Leuvenstraat 32): werk van zeven Israëlische kunstenaars over de rol van het menselijk lichaam in de kunst (t/m 8 juni).

DeSingel presenteert deze maand de nieuwe choreografie van Jan Fabre, Glowing Icons, het laatste deel van de 'Trilogie van het Lichaam'. Op 15 en 16 en van 20 t/m 23 mei.

In regie van Karst Woudstra brengt Frans Redant en het gezelschap de Koninklijke Nederlandse Schouwburg zaterdag De meid en het lief in première, een komedie van Carlo Goldoni.

Brussel

In NT2 op 15, 16 en 17 mei Hotel het verloren kind van de New Yorkse theatermaker Péter Halász en studenten van het Gents Conservatorium.

De Koninklijke Musea voor de Schone Kunsten wijden een retrospectief aan de schilder van de stilte, Paul Delvaux. 120 Schilderijen en 130 werken op papier, ruim een derde van zijn oeuvre. Tot en met 27 juli.

Onder de titel De kunst van het verzamelen toont het Paleis voor Schone Kunsten een overzicht van internationale 20ste-eeuwse kunst uit Nederlandse musea. Aan de hand van een twaalftal Nederlandse kunstenaars (van Mondriaan en Charley Toorop via Karel Appel en Constant tot Jan Dibbets) wordt een beeld geschetst van ontwikkelingen in de Nederlandse kunst (t/m 25 mei).

Gent

In de serie Mozart/da Ponte-opera's brengt de Vlaamse Opera de derde productie, Così fan tutte onder muzikale leiding van Lawrence Renes. De enscenering is van Guy Joosten. Op 15, 17, 21 en 23 mei om 19.30 uur en op 19 mei om 15 uur.

Professor Bernhardi van de Oostenrijkse schrijver Arthur Schnitzler schetst een radicaal beeld van politieke, godsdienstige en wetenschappelijke corruptie. Het Nederlands Toneel Gent brengt het stuk zaterdag in première in de KNS. Voorstellingen van 21 mei t/m 14 juni (woe t/m za om 20 uur, zo om 15 uur).

Het Muziek Lod heet vanaf nu kortweg Lod. Op 21 mei gaat Papalagi, een nieuwe productie van Lod in première in de Balzaal van Vooruit.

Meer over