BELGIE

De Vlaamse Opera brengt zondag Benjamin Brittens Billy Budd in première. Muzikale leiding is in handen van Elgar Howarth, voor de regie tekent Willy Decker....

Antwerpen

Drie belangrijke Nederlandse producties steken de grens over: TGA speelt Corneille's kostuumkomedie Zinsbegoocheling naar een regie van Gerardjan Rijnders, vrijdag en zaterdag in deSingel. Op 15 november staat Hollandia daar met Menuet van Louis Paul Boon in een regie van Johan Simons. Van 11 t/m 17 november speelt Het Zuidelijk Toneel in deSingel Koppen van John Cassavetes.

Het gezelschap van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg speelt een van Pinters bekendste stukken, De Thuiskomst. Paul Goris tekende voor een nieuwe vertaling. Leo Madder regisseerde. Première op 8 november, voorstellingen t/m 29 november.

Jan Fabre choreografeerde vier avondvullende solo's onder de noemer 'Vier Temperamenten'. Fabre werkte voor elk stuk steeds samen met een van zijn (ex-)dansers Renée Copraij, Wim Vandekeybus, Marc Vanrunxt en Annamirl Van der Pluijm. In deSingel op 6 en 8 november Lichaampje, lichaampje aan de wand, de solo die Fabre voor Vandekeybus maakte en die resulteerde in een monoloog over de relatie tussen een mannelijke danser en een vrouwelijke fotografe. Op 11, 12, 13 en 14 november The very seat of honour, de solo voor Renée Copraij op muziek van Xenakis en Robert Fripp.

Uniformiteit is een fotoreportage over meisjesinternaten in Vlaanderen door Annie van Gemert. Tot en met 16 november in het Provinciaal Museum voor Fotografie.

In Galerie Ronny van de Velde (IJzerenpoortkaai 3) nieuw werk van Jan Fabre, Rob Scholte en Edward Lipski, t/m 14 december.

Brugge

Van Memling tot Pourbus in het Memlingmuseum toont t/m 6 december ruim honderd werken uit de Middeleeuwen, gotiek en Renaissance.

Tot en met 11 november in de Brugse Hallen de 14de Internationale Kunst- en Antiekbeurs Brugge.

Voor het eerst toont de Banque Paribas een grote selectie uit haar kunstcollectie. Religieuze beelden en schilderijen uit de 16de en 17de eeuw, werk van Vlaamse meesters als Pourbus, Roeland, Van Cleve, en werk van Rubens, Jordaens en Brueghel. De 19de en 20ste eeuw zijn vertegenwoordigd met Ensor, Claus, Khnopff, Spilliaert, Floris Jespers, René Margritte en Paul Delvaux. In het Paleis van Schone Kunsten, t/m 4 januari.

Brussel

Het Audi Jazz Festival duurt nog tot en met 15 november. Maandag treedt Eddie Palmieri op in de Hallen van Schaarbeek, woensdag is Paolo Conte te horen in het Paleis voor Schone Kunsten.

In het Paleis voor Schone Kunsten begint op 7 november een tentoonstelling over de Belgische fotograaf Willy Kessels (1898-1974). Voor de een was Kessels een boegbeeld van de modernistische fotografie in België, voor de ander is zijn werk onaanvaardbaar door zijn collaboratie met de Duitsers. Geheugenverlies. Verantwoordelijkheid en collaboratie, t/m 4 januari.

Galerie Xavier Hufkens (Sint-Jorisstraat 6-8) exposeert werk van Ettore Spalletti, van 6 november t/m 6 december.

Gent

Het Timefestival (t/m 9 november) bevat dans, theater en een 'Openbaar onderzoek' naar de uitgaansbuurt Kuiperskaai. Onder meer een installatie ('Ground Plans for Paradise') en in het Nieuwpoorttheater voorstellingen door Forced Entertainment ('Pleasure' en 'Showtime'); drie hip hop-dansgroepen: Black Blanc Beur, Crazy Force en Namur Break Sensation en vier keer een 'Bal Moderne', waarbij het publiek mag meedansen. Informatie tel. 09.223.00.00.

In het Museum voor Schone Kunsten t/m 14 december Paris-Bruxelles, Brussel-Parijs.

De (marathon)voorstelling die Tom Lanoye en Luk Perceval van Shakespeare's Koningsdrama's maakte is voor de Blauwe Maandag Compagnie het meest gewaagde project ooit. Ten Oorlog, première op 22 november in de Voorruit. Try-outs t/m 21 november: zaterdag en zondag zijn er voor de volhouders marathonvoorstellingen (van 11 tot 23 uur). Op woensdag, donderdag, vrijdag beginnen de voorstellingen om 20 uur.

Bill Frisell en Joey Baron treden vanavond op in de Vooruit tijdens het Audi Jazz Festival.

Mechelen

300 Jaar geleden stierf Lucas Fayherbe, beeldhouwer en architect. Mechelen eert deze leerling van Paul Rubens met een tweeledige tentoonstelling: in het Hof van Busleyden is sculptuur van zijn hand bijeengebracht, en door de binnenstad van Mechelen leidt een wandelroute langs gebouwen met sporen van zijn architectuur, t/m 16 november.

Mouscron

Olieverfschilderijen, prenten en etsen van Paul Delvaux (1897-1994), t/m 16 november in Centre Marius Staquet.

Meer over