BELGIE

In Theater Monty (Montignystraat 3-5) de Belgisch-Nederlandse repertoirevereniging De Vere, die elke avond een nieuw programma presenteert. Van 11 t/m 15 maart....

Antwerpen

Het retrospectief Georges Vantongerloo 1886-1965 in galerie Ronny van de Velde biedt een breed overzicht van zijn werk als schilder en beeldhouwer, inclusief zijn architectuurontwerpen. Tot en met 31 maart.

In DeSingel spelen Catherine ten Bruggencate en Herman Gilis op 11, 12, 13 en 14 maart de hernomen voorstelling HMA, een theaterversie van Alain Renais' film 'Hiroshima, mon amour' naar een scenario van Marguerite Duras. Guy Cassiers regisseert. In april gaat het stuk op tournee door Nederland.

In het Museum van Hedendaagse Kunst tentoonstellingen van Marijke van Warmerdam, van Raoul De Keyser, Ann Veronica Janssens en Eran Schaerf. De exposities lopen alle vier t/m 30 maart.

In het Etnografisch Museum, Suikerrui 19, tot en met 15 maart de tentoonstelling Het object als bemiddelaar, over de transcenderende betekenis van kunst in traditionele culturen.

De negende editie van Festival De Beweeging gaat vanavond en vrijdag om 20 uur verder in de eigen zaal van De Beweeging (Gasstraat 90) met een solovoorstelling van Emio Greco. Op 8 maart om 20 uur in De Beweeging De reis 4 Ça va pas van Hans Tuerlings van RAZ. Inl. 0032-03-2251066.

Brussel

Na 'Liegen in Ontbinding' (1993) en 'De Pijl van de Tijd' (1994) regisseert Guy Cassiers voor het Kaaitheater Hersenschimmen, een theaterbewerking van J. Bernlefs roman met dezelfde titel. Over Maarten Klein, een man die dement wordt. Op 12 maart gaat 'Hersenschimmen' in première in de Kaaitheaterstudio's (Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat 81), t/m 29 maart, om 20.30 uur.

Onder de titel De kunst van het verzamelen toont het Paleis voor Schone Kunsten een groot overzicht van internationale 20ste-eeuwse kunst uit Nederlandse musea. Aan de hand van een twaalftal Nederlandse kunstenaars (van Mondriaan en Charley Toorop via Karel Appel en Constant tot Jan Dibbets) wordt een beeld geschetst van de diverse ontwikkelingen in de Nederlandse kunst. Tot en met 25 mei.

Vanavond om 20 uur in het Paleis voor Schone Kunsten het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen o.l.v. Grant Llewellyn, met werk vn Debussy, Mozart en Vaughan-Williams.

In de Koninklijke Muntschouwburg op 6, 8, 9 maart (15 uur), 11, 12 en 13 maart de opera Prometo van Luigi Nono, o.l.v. Peter Eötvös. Aanvang 20 uur.

Van 11 tot en met 23 maart spelen drie acteurs in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg Verdelgd Uitgeroeid Platgelegd, naar 'Blasted' van de 25-jarige Britse schrijfster Sarah Kane. Aanvang om 20 uur. Nog tot en met zondag in de Schouwburg de voorstelling De winter onder de tafel, in een regie van Roland Topor. Ook zijn in de Schouwburg tot en met 19 maart affiches van Topor te zien.

Deurle

In Museum Dhondt-Dhaenens tot eind maart de expositie Groene Pasen, met 55 werken van zes jonge internationale kunstenaars. 'Dingen' van Dianne Hagen en schilderijen van Carla Klein; foto-installatie van Aglaïa Konrad (geselecteerd voor de Tiende Documenta in Kassel); sculpturen van Peter Rogiers; schilderijen van Robert Suermondt en objecten van Stephen Wilks.

Gent

De Vlaamse Opera heeft La Bohème in reprise genomen, een regie van Robert Carsen die veel succes oogste drie jaar geleden. Silvio Varviso heeft opnieuw de muzikale leiding. Met Theresa Cincione als Mimi en César Hernandez als Rodolfo. Voorstellingen op 7, 9, 11, 13 en 16 maart.

Het Nederlands Toneel Gent (NGT2 - Minnemeers 8) speelt de Caracal van Judith Herzberg in een regie van Hugo van den Berghe. Tot en met 29 maart, om 20 uur.

Meer over