BELGIE

In Theater Monty (Montignystraat 3-5) de Belgisch-Nederlandse repertoirevereniging De Vere, die elke avond een nieuw programma presenteren. Met scènes, fragmenten, acts, live internetverbindingen, interviews, kortom alles wordt uitgeprobeerd....

Antwerpen

Het retrospectief Georges Vantongerloo 1886-1965 in galerie Ronny van de Velde biedt een breed overzicht van zijn werk als schilder en beeldhouwer, inclusief zijn architectuurontwerpen. Tot en met 31 maart.

In deSingel spelen Catherine ten Bruggencate en Herman Gilis vanavond en vrijdag de hernomen voorstelling HMA, een theaterversie van Alain Renais' film 'Hiroshima, mon amour' naar een scenario van Marguerite Duras. Guy Cassiers regisseert. In april op tournee door Nederland.

In het Museum van Hedendaagse Kunst tentoonstellingen van Marijke van Warmerdam, van Raoul De Keyser, Ann Veronica Janssens en Eran Schaerf. De exposities lopen alle vier t/m 30 maart.

Berghem

Vrijdag om 20.30 uur gaat in het Cultureel Centrum (Drie Koningenstraat 126) de voorstelling Napolejong van Blauw Vier in première. Naar het leven van de vergeten figuur Napoleon II en op het treurspel 'L'Aiglon' van Edmond Rostand uit 1900. Jo Roets regisseert. Zondag een voorstelling om 15 uur.

Brussel

Guy Cassiers regisseert voor het Kaaitheater Hersenschimmen, een theaterbewerking van J. Bernlefs roman. Tot en met 29 maart in het Kaaitheater, om 20.30 uur.

Onder de titel De kunst van het verzamelen toont het Paleis voor Schone Kunsten een groot overzicht van internationale 20ste-eeuwse kunst uit Nederlandse musea. Aan de hand van een twaalftal Nederlandse kunstenaars (van Mondriaan en Charley Toorop via Karel Appel en Constant tot Jan Dibbets) wordt een beeld geschetst van de diverse ontwikkelingen in de Nederlandse kunst. Tot en met 25 mei. Verder speelt in het Paleis zondag het BBC Symphony Orchestra & Chorus werk van Stravinsky; op 17 maart het BRTN-Filharmonisch Orkest met werk van Nuyts, Saint-Saëns en Beethoven, op 18 maart Radu Lupu met werk van Bartók, Schumann en Schubert. Aanvang om 20 uur.

Tot en met 23 maart spelen drie acteurs in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg Verdelgd Uitgeroeid Platgelegd, naar 'Blasted' van de 25-jarige Britse schrijfster Sarah Kane. Aanvang om 20 uur. Verder in de Schouwburg affiches van Roland Topor, tot en met 19 maart.

Deurle

In Museum Dhondt-Dhaenens tot eind maart de expositie Groene Pasen, met 55 werken van zes jonge internationale kunstenaars. 'Dingen' van Dianne Hagen en schilderijen van Carla Klein; foto-installatie van Aglaïa Konrad (geselecteerd voor de Tiende Documenta in Kassel); sculpturen van Peter Rogiers; schilderijen van Robert Suermondt en objecten van Stephen Wilks.

Gent

De Vlaamse Opera heeft La Bohème in reprise genomen, een regie van Robert Carsen die veel succes oogste drie jaar geleden. Silvio Varviso heeft opnieuw de muzikale leiding. Met Theresa Cincione als Mimi en César Hernandez als Rodolfo. Voorstellingen vanavond en op 16 maart. Op die laatste zondag kan de opera buiten de zaal gratis worden gevolgd op groot scherm op het Gentse Sint-Baafsplein, op de Grote Markt in Oudenaarde en op het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen. Aanvang om 21 uur.

Zaterdag gaat in de Minardschouwburg (Walpoortstraat 15) Casanova's thuisreis van NTG in première. Naar een novelle van Arthur Schnitzler, in een regie van Ignace Cornelissen.

Meer over