BELGIE

Tot en met 14 maart in Antwerpen het festival De Beweeging, dat een twintigtal dans- of anderszins fysieke theatervoorstellingen biedt van onder meer Jan Fabre, Marc Vanrunxt, Marian del Valle, Jeannette van Steen, Hans Tuerlings en Emio Greco....

Antwerpen

In Theater Zuidpool Anna Blume hat ein Vogel een productie op basis van de poëzie van Kurt Schwitters, geregisseerd door Koen De Sutter. Nog t/m 7 maart in Theater Zuidpool.

In het MUHKA (Leuvenstraat 32) t/m 29 maart De tuin, de nacht en het afscheid, een tentoonstelling van Michel Huisman (1957), die eerder in Sittard te zien was. Zijn beelden zijn een soort apparaten met een 'nietsverhullende naaktheid'.

In deSingel op 11, 12 en 13 maart de reprise van Glowing Icons, het derde deel van de Trilogie van het lichaam van Jan Fabre; t/m 15 maart in deSingel een tentoonstelling over het werk van de architect Peter Callebout (1916-1970).

In de Koningin Fabiolazaal (Jezusstraat 28) t/m 28 maart Vier materies - vier musea, een selectie uit de rijke verzamelingen van de vier musea van de provincie Antwerpen voor fotografie, zilver, diamant en textiel.

In Galerie Micheline Szwajcer (Verlatstraat 14) foto's van Anne Daems, een video van Douglas Gordon, een beeld van Joe Scanlans, een billboard van Alicia Framis en een installatie van Guy Mees, t/m 7 maart.

Brussel

Het grote overzicht van de Belgishe surrealistische schilder René Magritte gaat vrijdag open in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Het overzicht, dat wordt gehouden ter gelegenheid van Magritte's 100ste verjaardag, omvat ruim tweehonderd werken, afkomstig uit de eigen collectie, en uit collecties en privéverzamelingen wereldwijd, t/m 28 juni.

Vanaf 12 maart op verschillende podia in Brussel, het festival voor hedendaagse muziek Ars Musica, dat dit jaar zijn 10de editie beleeft. Met donderdag 12 maart onder meer concerten door Jonge Filharmonie & Ensemble Musiques Noevelles met werk van Lachenmann en Quatuor Pianos-Percussions met Reich, Ligeti & Nancarrow en Bartók, op 13 maart het Arditti String Quartet met Boemans en Barret; op 14 maart Ictus met werk van Reich. Het festival duurt tot en met 4 april.

De Vlaams-Nederlandse basisschool Prinses Juliana organiseert voor de tiende keer een Kinderboekenbeurs. Hans Hagen geeft een voorstelling op basis van zijn boek 'Koning Gilgamesj', Paul van Loon treedt op, Oscar van den Boogaard gaat in debat met Eric De Kuyper, er zijn lezingen door Sjoerd Kuyper en Jacques Vriens. Laatstgenoemde verzorgt bovendien de voorstelling 'Grootmoeder, wat heb je grote oren. . .' Op 6, 7 en 8 maart in de Prinses Julianaschool, d'Oultremontstraat 19. Informatie tel. 00.32.27338616.

Geschilderde miniatuurportretten hadden in de tijd dat de fotografie nog niet bestond de functie die fotoportretten later zouden vervullen. De Kredietbank aan de Grote Markt wijdt een tentoonstelling aan het Romantisch miniatuurportret in België met daarin centraal het werk van miniaturist Louis-Marie Autissier, t/m 19 april.

Gent

De Tijd vroeg Paul Pourveur twee stukken te schrijven. In Noorderlicht gaan drie ongeïdentificeerde lijken op zoek naar hun geschiedenis. En in Vaders & Zonen worstelen een wetenschapper een aleo-antroloog en een receptionist met de oorsprong van hun wortels. Beide voorstellingen worden gespeeld door Dirk Buyse Wim van der Grijn en Lucas Vandervorst. 'Vaders en zonen' op 11 (première) t/m 14 maart; 'Noorderlicht' op 18 (première) t/m 21 maart in de Minard Schouwburg. Tel. 09-2672828.

Otegem

Een jaar geleden hadden Jan Fabre en Ilya Kabakov in New York hun eerste 'artistieke' ontmoeting: Kabakov vermomt als vlieg, Jan Fabre in de gedaante van een kever. De conversatie tussen de vlieg en de kever leverde een film op, die samen met tekeningen van beide kunstenaars te zien is in de Deweer Art Gallery op de tentoonstelling Een ontmoeting/ Vstrecha - Jan Fabre & Ilya Kabakov. Tot en met 15 maart.

Tervuren

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika viert het eeuwfeest onder meer met een overzicht van kunst uit Zimbabwe (t/m 30 april).

Meer over