BELGIE

Voor de vierde keer in Aalst een papierbiënnale, Beeld/ Taal, die uit drie onderdelen bestaat: in het Oud-Schepenhuis Cartoon/ Kunst met werk van Glen Baxter en Benoît Van Innis, in de Werf Kunst/ Taal met werk van Joseph Semah, Amikam Toren en Till Velten en in het museum Oud-Hospitaal Beeld/...

Aalst

Antwerpen

Op het terrein van het openluchtmuseum voor beeldhouwkunst, Middelheim, een grote installatie van de Amerikaanse kunstenares Jessica Stockholder. Ze gebruikte auto's, verwarmingstoestellen, zwembaden en heeft bomen en grasperken een kleur gegeven. Van 5 september t/m 15 november.

Het festival Zomer van Antwerpen loopt nog tot en met 30 augustus, met veel muziek op een zestal pleintjes, 'eetvoorstellingen' door Peep & Eat, spektakel door Cirque Komplex, en dan is er ook nog een 'geschift' zigeuner-orkest, een 'woest oratorium, een geluidsculptuur op basis van gerecyceld materiaal, straattheater en film in de openlucht aan de Scheldekaai. Informatie tel. 00.32.32208111.

In het Paleis voor Schone Kunsten een retrospectief van de Braziliaanse kunstenares Lygia Clark, die vooral naam maakte door de hoge mate van publieksparticipatie die haar werk vereist, t/m 27 september.

De 7de zomer van de Fotografie in Antwerpen bestaat onder meer uit de vierledige tentoonstelling ID entiteit (t/m 13 september), een zoektocht naar het zelfbeeld van de mens. In het Museum voor Fotografie (Waalse kaai), het Museum voor hedendaagse kunst (MUHKA), het Hessenhuis en Elzenveld.

Photographie 1896-1898 is de zomertentoonstelling van het Jubelparkmuseum. In 1896 kocht de Belgische overheid een groot aantal foto's die een begin hadden kunnen zijn van het eerste museum van de fotografie ter wereld. Honderd jaar later alsnog een presentatie, t/m 6 september.

Vlaanderen heeft nu ook zijn eigen Misérables. De Engelsman Ken Caswell regisseerde Hans Peter Janssens, Hilde Norga, Addo Kruizinga e.a. De musical staat tot en met 27 oktober in de Antwerpse Stadsschouwburg. Reserveren via Ticket Club tel. 00.31.70344111.

Brugge

Van Hans Memling tot Pieter Pourbus bestaat uit meer dan tweehonderd kunstwerken uit de zestiende eeuw, tot en met 6 december. Reserveren niet verplicht maar wel aan te raden, tel 00.32.50446644.

In de O.L.Vrouwekerk bovendien Michelangelo, Albrecht Dürer en de mooiste Madonna's (t/m 6 december) en in de Stadsbibliotheek Een stad vol boeken. Bibliotheken en leescultuur in Brugge in de 16de eeuw (t/m 17 oktober).

Gent

In het Museum voor Sierkunst & Vormgeving t/m 25 oktober Re(f)use: Vormgeving en milieu, een tentoonstelling met hedendaags design waarbij gebruik is gemaakt van afvalmaterialen of afbreekbare materialen. 'Re(f)use' was eerder te zien in Breda. In het museum ook een selectie van 4000 voorwerpen uit de etnografische verzamelingen van de Universiteit Gent. Oceanië, t/m 25 oktober.

Knokke

Stenen en horizonten is een tentoonstelling van de Noorse kunstenares Anna-Eva Bergman (1907-1989) in Galerie Geukens & De Vil (Zeedijk 735). Het Noorse landschap is een belangrijk thema in Bergmans abstracte oeuvre, t/m 4 oktober.

Tervuren

De tentoonstelling Het tweede gezicht in het Afrikamuseum bestaat uit zo'n 150 maskers uit West-Afrika. Tot en met 29 november.

Turnhout

Op de 2de Internationaal Fotofestival Turnhout presenteren meer dan vijftig internationale fotografen hun werk op 13 locaties in de binnenstad. Medewerking verlenen o.a. Uwe Ommer, Patrick de Spiegelaere, Kim Manresa, Annie van Gemert, Ichiro Tacahara en Deen van Meer. Tot en met 6 september, steeds vrijdag t/m zondag van 10 tot 18 uur.

Watou

De poëziezomer in Watou loopt bijna op zijn einde en dat wordt ook dit jaar gemarkeerd met de Coda-avond op 29 augustus, waar Nederlandse en Vlaamse dichters zich scharen naast één van de beeldende werken die Jan Hoet uitkoos. Zo zal Gerrit Komrij plaatsnemen aan de tafelsculptuur van Mario Merz, Hugo Claus zal de wacht houden bij de 'Two Watchmen' van Juan Muñoz. Verder geven er acte de présence H.H. ter Balkt, Anna Enquist, Jean Pierre Rawie, Gerrit Komrij, e.v.a. De poëziezomer duurt nog tot en met 6 september en voert langs een dertigtal kunstwerken (van o.a. Joseph Beuys, Wim Delvoye, Marlène Dumas en Jan Fabre) en gedichten. Informatie: 00.32.57.388093.

Meer over