BELGIE

In Galerie Ronny van de Velde (IJzerenpoortkaai 3) nieuw werk van Jan Fabre, Rob Scholte en Edward Lipski, van 5 oktober t/m 14 december....

Antwerpen

De Vlaamse Opera brengt La Clemenza di Tito in een regie van Pierre Constant en decor van Roberto Platé. Muzikale leiding heeft de Engelsman Roy Goodman. Voorstellingen op 8, 10, 12, 14, 16 en 18 oktober in de Vlaamse Schouwburg.

Theater Zuidpool speelt Vernietigen, zegt zij van Marguerite Duras, een parabel over ziekte en gezondheid, lijden en hartstocht. Stef De Paepe regisseert. Tot en met t/m 24 oktober in het eigen theater aan de Lange Noordstraat 11. Tel. 03.2315758.

Brugge

In het Stedelijk Museum Arentshuis (Dijver 16) t/m 16 november Kant in Europa, een historisch overzicht van de meest verfijnde onder de textielkunsten.

Brussel

In de Schouwburg vanavond, vrijdag en zaterdag om 20 uur en zondag om 15 uur Vervalsing zoals ze is, onvervalst van Jan Fabre door Bien de Moor, geregisseerd door Franz Marijnen.

Regisseur Willy Decker, dirigent Antonio Pappano en decorontwerper John Macfarlane, het team van de succesvolle produktie 'Peter Grimes' bij de Munt, tekent nu voor Otello. Met de Russische tenor Vladimir Galouzine als Otello en Susan Chilcott als zijn Desdemona. Voorstellingen op 8, 15, 18, 21 oktober om 20 uur, 5 en 11 oktober om 15 uur.

De Koninklijke Vlaamse Schouwburg presenteert Kunst, een hedendaagse komedie van Yasmina Reza over drie mannen, kunst en vriendschap. Met Bert Landré, Hubert Damen en Jan Pauwels, geregisseerd door Albert Lubbers. Voorstellingen t/m 12 oktober.

Gent

In het Museum voor Schone Kunsten Paris-Bruxelles, Brussel-Parijs. De tentoonstelling biedt een reconstructie van de culturele dynamiek tussen de 19de-eeuwse centra Brussel en Parijs, t/m 14 december.

Leuven

Het internationaal dansfestival Klapstuk presenteert onder meer op 7, 8 en 9 oktober Stefan Franck & Bart van Dessel met 'Ogni Pensiero Vola'. Jan Fabre maakte vier solo's, voor Marc Vanrunxt (7, 8, 9 oktober), voor Renée Copraij (7, 8, 9 oktober), Annamirl van der Pluijm (13, 14, 15 oktober) en Wim Vandekeybus (13, 14, 15 oktober). Van 7 t/m 11 oktober TG Stan met Oude meesters; op 17, 18 en 19 oktober Emio Greco met 'Rosso-fra cervello e movimento' en op 18, 19 en 20 oktober Maria Voortman & Roberto de Jonge met 'Maria Unplugged'.

Mechelen

300 Jaar geleden stierf Lucas Fayherbe, beeldhouwer en architect. Mechelen eert deze leerling van Paul Rubens met een tweeledige tentoonstelling: in het Hof van Busleyden is sculptuur van zijn hand bijeengebracht, en door de binnenstad van Mechelen leidt een wandelroute langs gebouwen waar sporen van zijn architectuur te vinden zijn, tot en met 16 november.

Mouscron

Olieverfschilderijen, prenten en etsen van Paul Delvaux (1897-1994), t/m 16 november in Centre Marius Staquet.

Oostende

In Malpertuis-aan-zee, Jules Peurquaetstraat 27), dinsdag de première van De meester van Koekelare, een monoloog door Dries Vanhegen in regie van Sam Bogaerts. Voorstellingen op 4, 7, 11, 18, 21 en 25 oktober.

Otegem

De tentoonstelling Panamarenko 1967-1997 in Deweer Art Gallery biedt een overzicht van de belangrijkste werken van deze Belgische kunstenaar. Tot en met 19 oktober.

Meer over