BELGIE

Cragg in Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle...

Antwerpen

In het openluchtmusem voor beeldhouwkunst Middelheim, Middelheimlaan 61, een tentoonstelling van sculpturen en tekeningen van de Brit Henry Moore, t/m 15 augustus. Tel. 00.32.3.2385960.

De Vlaamse Opera brengt de opera Pikovaja Dama van Tsjaikovski naar een novelle van Poesjkin. Muzikale leiding is in handen van Ivan Törzs, regie van Guy Joosten. Voorstellingen in de Vlaamse Opera nog op 29 mei en op 1, 4 en 6 juni. Tel. 00.32.9.2252425.

De basis voor de selectie van kunstwerken op TroubleSpot.Painting ligt in de artistieke dialoog tussen Narcisse Tordoir en Luc Tuymans. En zestigtal kunstwerken wordt gepresenteerd in het Museum voor Hedendaagse Kunst en het NICC, t/m 20 augustus. Tel. 00.32.3.2385960.

Een groot overzicht van schilderijen van de Vlaamse schilder Antoon van Dyck (1599-1641) t/m 15 augustus in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten; landschapstekeningen van Antoon van Dyck in het Rubenshuis t/m 20 augustus; prenten van Antoon van Dyck in Museum Plantin-Moretus, t/m 20 augustus. Reserveren via de Van Dyck-lijn, tel. 00.32.70.233799.

In het Muhka, Leuvenstraat, een tentoonstelling van Alex Vermeulen, een kunstenaar die met schaalmodellen van zijn beelden naar New York ging om daar de reacties van New Yorkers vast te leggen op video. Tot en met 13 juni.

In deSingel t/m 30 mei SubUrban Options, een tentoonstelling over de manier waarop landschaps- en stadsfotografie het denken van planologen en stedenbouwers beïnvloedt. Met werk van Van Alphen, Den Hollander, Markerink, Bousema, Swart, Baart e.a. Tel. 00.32.3.2482828.

Brussel

De Brusselse Jazz Marathon presenteert van vrijdag 28 tot en met zondag 30 mei ruim honderd concerten op pleinen, in cafés en clubs in de binnenstad, met onder anderen Philip Catherine, Kevin Ayers, Bert Joris, Lindsay Horner, Nathalie Loriers, Michel Herr.

Het Centre d'Art Contemporain, Avenue des Nerviens 63, toont werk van vier kunstenaars uit Tunesië: Habib Bouabana, Rafik El Kamel, Ahmed Hajeri en Gouider Triki. Tot en met 12 juni. Tel. 00.32.2.7350531.

Paleis voor Schone Kunsten: Andy Warhol: a Factory is een grote tentoonstelling waarin een aardig compleet beeld geschetst wordt van deze meest geroemde Amerikaanse pop-artkunstenaar. Van 1 juni t/m 19 september.

Jan Hoet zocht vijf kunstenaars uit die zich verhouden tot het thema kunst en leefmilieu. Dat resulteerde in een tentoonstelling en een publicatie onder de titel Umwelt/Umfeld. Op de tentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten werk van Joseph Beuys, Panamarenko, Bjarne Melgaard, Benoit Platéus en Stan Douglas, t/m 13 juni.

Deurle

Museum Dhondt-Dhaenens, Museumlaan 14, presenteert glassculpturen en tekeningen van Anthony Cragg, t/m 18 juli.

Gent

Onlangs ging in het Citadelpark het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) open. Als openingstentoonstelling wordt de collectie hedendaagse kunst, waarin Panamarenko, Marcel Broodthaers en Joseph Beuys een belangrijke plaats innemen, in een nieuwe opstelling getoond. Informatie: Tel. 00.32.70.345678.

Oostende

In het Museum voor Schone Kunsten de tentoonstelling Ensor. De verzameling van het Museum voor Schone Kunsten, t/m 30 augustus; James Ensor-Stephane Mallarmé is een tentoonstelling over de dichtbundel van Stéphane Mallarmé die werd 'verlucht' door James Ensor, t/m 30 juni.

Meer over