BELGIE

In deSingel op 17, 18 en 19 april de voorstelling le du salut. Rapport 55 sur la colonie pénitentiaire. Théâtre de la Ville speelt deze aan Franz Kafka ontleende productie, in een regie van Matthias Langhoff....

Antwerpen

In Theater Zuidpool (Lange Noordstraat 11) gaat De Schipbreukeling van Benno Barnard in première. Tom van Bauwel speelt deze solovoorstelling, een stadsgedicht van Barnard over Antwerpen. Ook op 18 en 19 april, daarna tournee.

In het Museum voor Fotografie zijn vanaf vrijdag drie exposities te zien: Voyage botanique, fotowerken 1992-1994 van Paul den Hollander, Drawing the air/Skies van David Mosconi en Uit het kader, tien jaar educatief werk. Tot en met 15 juni.

Galerie Ronny van de Velde brengt een hommage aan René Victor (1897-1984), groot voorvechter van de vernederlandisering van het rechtswezen en betrokken bij de Antwerpse avant-garde. Zijn nalatenschap in Galerie Ronny van de Velde bevat beelden van Oscar Jespers, schilderijen van Floris Jespers en Paul Joostens en geven een indruk van het artistieke leven in de jaren twintig. Van 20 april t/m 18 mei.

Terwijl de boekdrukkunst de westerse wereld veroverde, maakte de Vlaamse miniatuurkunst rond 1500 een laatste bloeiperiode door. Voor het eerst worden nu de tientallen werken die de tand des tijds hebben doorstaan uit de kluizen gehaald en aan het publiek getoond. In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten is tot en met 22 juni de tentoonstelling Vlaamse miniaturen voor vorsten en burgers 1475-1550 te zien.

In de KNS-Bourlaschouwburg Torch Song Trilogy van de Amerikaans-joodse auteur Harvey Fierstein. Jean-Pierre regisseert. Over de travestiet Arnold en zijn zoektocht naar de ware liefde. Tot en met 19 april.

Brussel

De Kunst van het Oorlogvoeren heet het theatrale debat tussen Vlamingen en Nederlanders vrijdag en zaterdag in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgskunst. Een coproductie van De Vorst in Tilburg, theatergroep AdHoc in Nijmegen en Cultureel Centrum Ten Weyngaert in Brussel. Een woordenstrijd uitgevochten in diverse disciplines, de wetenschap, de filosofie en de kunst. Met optredens van Sam Bogaerts, Peer Wittenbols, Jacques Palinckx, Daan van de Walle e.v.a. Vanaf de Vorst in Tilburg rijdt beide dagen een bus naar Brussel.

In het Lunatheater Woyzeck van Georg Büchner, een productie van De Tijd in een regie van Lucas Vandervost. Flip Vanluchene maakte een nieuwe vertaling voor De Tijd. Tot en met 19 april in het Lunatheater, daarna in Leuven (22, 23 april), Brugge (24, 25 april). Op 28 april Nederlandse première in de Utrechtse Stadsschouwburg.

De Koninklijke Musea voor de Schone Kunsten wijden een retrospectief aan de schilder van de stilte, Paul Delvaux, de Belgische kunstenaar die in 1994 overleed. Met 120 schilderijen en 130 werken op papier, ruim een derde van zijn oeuvre. Tot en met 27 juli.

Franz Marijnen regisseert de tragedie Othello van Shakespeare, de laatste productie van dit seizoen van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Bert André is Othello, de gelauwerde zwarte generaal van het Venetiaanse leger, die trouwt met Desdemona (Bien de Moor). Tot en met 25 april.

Onder de titel De kunst van het verzamelen toont het Paleis voor Schone Kunsten een groot overzicht van internationale 20ste-eeuwse kunst uit Nederlandse musea. Aan de hand van een twaalftal Nederlandse kunstenaars (van Mondriaan en Charley Toorop via Karel Appel en Constant tot Jan Dibbets) wordt een beeld geschetst van de diverse ontwikkelingen in de Nederlandse kunst. Tot en met 25 mei.

Hasselt

Lucifer is een coproductie van het Zuidelijk Toneel en Cie. De Koe. 'Het tooneel is de hemel', waar de engelen, in een strikte hiërarchie, tevreden hun taak vervullen en God dienen. Maar als God de mens schept naar zijn eigen beeld en gelijkenis, ontstaat er onrust. Peter Van den Eede regisseert. Zaterdag in het Cultureel Centrum.

Leuven

In de Universiteitsbibliotheek van de KU Nature Morte??, een project rond kunst en ecologie. Met sculpturen, installaties, foto's en schilderijen van Guillaume Bijl, Kristien Buyse, Luc Deleu, Denmark, Caroline Dossche, Jan Fabre, John Körmeling, Panamarenko, Servaas, Luc Tuymans e.v.a. Op negen locaties, waaronder de Predikherenkerk, het Vrijthof, de Universiteitsbibliotheek, Stedelijk Museum en Provinciaal Museum Van Humbeck-Piron, t/m 23 mei.

Oostende

Warre Borgmans regisseert Raket naar de maan bij theater Malpertuis-aan-zee, op 19, 22 en 24 april.

Meer over