België was knooppunt terreur

Tegen de twee kopstukken van de terroristische organisatie Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM) is donderdag in Brussel tien jaar cel geëist....

Op het terrorismeproces staan dertien verdachten van Marokkaanse afkomst terecht. Zij zouden lid zijn van de aan Al Qa'ida gelieerde GICMen logistieke steun hebben verleend bij de aanslagen in Madrid (191 doden)en Casablanca (45 doden).

Openbare aanklager Bernard Michel riep de rechter op 'straffen met eenafschrikkend effect' te geven. 'Straffen die tonen dat een democratierespect kan afdwingen.'

De hoogste strafeis is voor Abdelkader Hakimi en Lahoussine el Haski.Zij zouden vanuit België het GICM hebben geleid, en zich metvoorbereidingen voor aanslagen hebben beziggehouden vanuit Afghanistan,Tsjetsjenië en Syrië. De andere verdachten hoorden straffen eisen tussende vier en acht jaar.

Volgens de aanklager was het centrum van de GICM in België gevestigd,en was de Franse afdeling daar ondergeschikt aan. In België werden allefinanciële en organisatorische zaken geregeld, en werden verdachtenverborgen gehouden.

De verdachten hebben gedurende het proces de meeste beschuldigingenontkend. Maandag komt de verdediging aan het woord.

Meer over